Tandartsen vragen regering om ziekteverzekering meer te laten dekken

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Wie een aanvullende verzekering voor tandzorg afsluit, moet daar altijd maar meer voor betalen. De tandartsen wijzen naar de regering als schuldige. "Omdat tandzorg altijd maar slechter wordt terugbetaald, vluchten velen naar een aanvullende verzekering", klinkt het vandaag in Het Nieuwsblad.

Voor een consultatie bij de tandarts wordt geld via een ziekteverzekering terugbetaald, alleen betaalt die lang niet alles. Voor sommige ingrepen wordt zelfs niets terugbetaald. Daarom zoeken steeds meer mensen hun toevlucht zoeken in aanvullende verzekeringen bij ziekenfondsen of private verzekeringen bij verzekeringsmaatschappijen. Die worden steeds duurder. In drie jaar tijd zijn de tarieven met 33 procent gestegen. Voor kinderen is dat zelfs meer dan 50 procent.

Tandzorg wordt slecht verzekerd

Volgens het Verbond van Vlaams Tandartsen (VVT) moet de regering een tandje bijsteken en moet de verplichte verzekering meer kosten dekken. "In België wordt tandzorg slecht verzekerd. Het budget bedraagt ongeveer een miljard euro, maar de werkelijke uitgaven lopen op tot 1,8 miljard en dat verschil moeten de mensen ophoesten", verklaart woordvoerder Stefaan Hanson.
32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • armand pien

  Een deftige tandartsinstallatie kost algauw 100000 Euro en daarvan gaat de helft maar 10 jaar mee. Hun produkten zijn ook al niet goedkoop. En de eindconsument - in dit geval de patiënt - moet alles maar betalen. Er zijn zeker excessen, maar het is een feit dat het RIZIV te weinig terugbetaalt.

 • Steven van Sas

  Er zijn veel tandartsen die niet geconventioneerd zijn waar je zo ook niet terecht kan als je een dringend geval hebt. En voor 100 euro een gaatje laten maken lukt ook maar amper. Zeker als ze weten dat je verzekerd bent...

 • Patrick Nys

  Heb eens een tand gaan laten vullen, Moest bijna 300€ betalen. Denk dat hij er een diamant ingestoken heeft. Van toen ga ik er niet meer.

 • Fawzi Andolsi

  Tandpijn, naar de tandarts 50 euro om te kijken, terugkomen om tijdelijke vulling 95 euro, dan nog eens teruggaan voor definitieve vulling 135 euro. 280 euro totaal. Bedankt en merci !

 • Bart En Wendy Dierickx

  Schandalig. Protheses of implantaten steken kosten een klein fortuin. Die worden beschouwd als estethische ingreep. Maar iemand met een hoog bmi wordt wel een maagverkleining en andere noodzakelijke 'estitsche' ingrepen terugbetaald. De prijs voor en mooie glimlach en een goede tandenrij is blijkbaar gigantisch, terwijl veel mensen er veel gelukkiger door zouden worden