Tandarts wordt duurder: voor bepaalde prestaties mag meer geld aangerekend worden

Illustratiebeeld
Joris Vergauwen Illustratiebeeld
Geconventioneerde tandartsen - dat zijn de tandartsen die de officiële ereloontarieven respecteren - mogen in de toekomst voor een aantal prestaties meer geld aanrekenen. Dat is het gevolg van een akkoord dat de tandartsen en de ziekenfondsen afgelopen nacht hebben bereikt. 

Het gaat om ongeveer 20 procent van alle behandelingen, zoals het trekken van tanden, sommige vullingen, radiografieën of voor sommige prothesen. Voor de overige 80 procent blijft de prijs dus hetzelfde. Bovendien zijn er ook maximumtarieven vastgelegd voor de uitzonderingen, bevestigt Stefaan Hanson van het Verbond van Vlaamse Tandartsen (VTT). Voor de klant betekent dit dat hij voor sommige prestaties iets meer uit eigen zak zal moeten betalen. 

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen voor sociale categorieën en voor min-achttienjarigen. De tandarts moet de klant ook op voorhand verwittigen. Voor de tandartsen zelf, die al lang klagen dat ze niet genoeg vergoed worden voor bepaalde verrichtingen, creëert het akkoord meer flexibiliteit. "De bedoeling is dat er meer tandartsen zich zouden conventioneren", aldus Hanson, wat dus meer tariefzekerheid moet bieden aan de patiënt.

Volgens de socialistische mutualiteit, die het heeft over "een keuze tussen de pest en de cholera", geldt het akkoord voor twee jaar en zal het eind dit jaar worden geëvalueerd. Als bijvoorbeeld niet meer tandartsen zich hebben geconventioneerd, dan kan het akkoord mogelijk niet worden verlengd in 2021. 

Nationaal zijn momenteel 60,5 procent van de tandartsen geconventioneerd (57,5 procent in Vlaanderen), en het streefdoel is 65 procent tegen 1 december. De voorbije jaren daalde het aantal geconventioneerde tandartsen gestaag, zodat in sommige regio’s minder dan de helft van hen de officiële ereloontarieven hanteert. 

“De patiënt is de dupe”

Kamerlid Karin Jiroflée (sp.a) laakt dat de “systematische onderfinanciering van de tandzorg” aan de basis ligt van het tariefakkoord dat de tandartsen en ziekenfondsen afgelopen nacht hebben gesloten. “De patiënt is eens te meer het slachtoffer van de besparingswoede van minister van Volksgezondheid Maggie De Block”, aldus Jiroflée.

Kamerlid Jirofleé betreurt de manier waarop de overeenkomst is gesloten. Volgens haar zal het systeem van maximumtarieven dat nu zal worden gehanteerd, ervoor zorgen dat de artsen die nu nog geconventioneerd zijn (en de officiële tarieven hanteren), de maximumtarieven zullen hanteren. “De patiënt zal de dupe zijn en meer moeten betalen”, aldus de socialiste. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • an van den put

  in plaats van die kinderopvangvergoeding te verdubbel,kunnen ze beter de gezondheiszorg financieel ondersteunen.mensen kiezen voor kinderen en weten waaraan ze beginnen.mensen die ziek worden kiezen er nie voor.door ziekte en medicatie brokkelen men tanden af,en moet ik ze allemaal laten trekken.wordt nie erkend door de dokters,omdat ze over de ziekte nie veel weten.ma ik zit er wel mee he,heb enorm veel kosten.en ik ben zeker nie alleen.ik werk,maar financieel,kom ik nog tekort.nie ok

 • Gino Denil

  Die nieuwe tarieven komen toch in de indexkorf. Als ze dan achteraf terug afgeschaft worden daalt de index.

 • Jan Paulussen

  Tja , ze willen ook allemaal een jacht kopen. Minister de Block heeft nog heel wat werk om de trucjes van alle artsen ( tandartsen , zeker ook oogartsen en ander specialisten) aan banden te leggen

 • Emi De graeve

  pfff tandartszorg wordt onbetaalbaar en pech voor met neen gebit zit dat veel onderhoud vraagt ondanks een goede tandverzorging ....Nu komen er wellicht aparte tandartsen voor rijken en minder rijken...

 • Bert De Wever

  40 % meer betalen voor een ingreep die nog maar half zolang duurt als vroeger ???? ongelofelijk. Ongetwijfeld moeten de Porsche en het zwembad eruit komen volgend jaar en daar kan de kleine man voor betalen. Je reinste dieverij !