Tandarts en 116 Marokkanen staan terecht voor fraude met regularisaties

Een tandarts uit Waregem en 116 Marokkanen moesten zich vandaag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk verantwoorden voor grootschalige regularisatiefraude. De hoofdbeklaagde riskeert 30 maanden cel en een geldboete van 6.000 euro.

De feiten speelden zich af tussen september 2009 en december 2009. Aan heel wat regularisatieaanvragen werden valse stukken toegevoegd met de bedoeling een verblijfsvergunning te bemachtigen. Uit het onderzoek blijkt ook dat de Marokkaanse kopstukken attesten verkochten. Die haalden ze onder meer bij tandarts Filip D. Volgens de openbaar aanklager schreef hij geregeld attesten zonder medische vermelding. Hij voegde ook data toe op vraag van zijn cliënten.

"Twee derde van zijn cliënten waren allochtonen", sprak de raadsman van Filip D. "Hij handelde altijd ter goeder trouw. Voor hem was het ook niet evident om te weigeren, want hij werd onder druk gezet. Hij wist niets van een handeltje af. De rechtbank kan hem enkel verwijten dat hij naïef is geweest."

Voor de tandarts vorderde de openbaar aanklager 18 maanden cel, waarvan 6 maanden effectief, en een geldboete van 1.250 euro. Het kopstuk Brahim Q. (61) riskeert 30 maanden cel en een geldboete van 6.000 euro. Van de 117 gedagvaarde mensen waren slechts een tiental beklaagden aanwezig op de zitting. Nog een 20-tal anderen werden vertegenwoordigd door hun raadsman. De meesten vroegen de vrijspraak.

"Het parket wilde een voorbeeld stellen, maar heeft de verkeerde zaak gekozen", aldus raadsman Luc Kennes, die onder meer de belangen van hoofdbeklaagde Brahim Q. verdedigt.

Het vonnis van dit monsterproces valt op 3 december.