Tabakverkoop leverde overheid vorig jaar 3 miljard euro op

ANP XTRA
De verkoop van sigaretten, sigaren en rooktabak heeft de schatkist vorig jaar iets meer dan 3 miljard euro opgeleverd aan taksen. Dat is een aardig bedrag, maar wel 344 miljoen euro minder dan de regering had vooropgesteld. Volgens de tabakssector zoekt de consument alternatieven in het buitenland of op de illegale markt, anderen betwisten dat.

De inkomsten voor de overheid op de tabaksverkoop, via accijnzen en btw, zijn licht gedaald. In 2016 leverden de rokers de schatkist nog bijna 83 miljoen euro meer op. De regering dacht dat een accijnsverhoging in 2017 juist meer inkomsten zou opleveren, en schreef in de begroting een verwachte opbrengst van 3,349 miljard euro in. Het is 3,005 miljard euro geworden, zo blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Financiën.

Goedkopere alternatieven

Betekent dat dat er minder gerookt werd in België? Neen, zeggen de tabaksproducenten. "Veel aannemelijker is de verklaring dat de inkomsten dalen doordat de Belgische consument goedkopere alternatieven zoekt én vindt, hetzij op de groeiende illegale markt, hetzij in het buitenland", klinkt het in een persbericht. De sector roept de regering op om "dringend met in dialoog te treden en samen een oplossing uit te werken".

Een Brusselaar rijdt niet naar Luxemburg om sigaretten. Meer aannemelijk is een effect van de toegenomen handel in e-sigaretten, plus een lichte daling van het aantal rokers.

Luk Joossens, tabakexpert

E-sigaretten

Volgens tabakexpert Luk Joossens van de Association of European Cancer Leagues klopt die redenering niet. Volgens hem daalt de illegale verkoop in België en gaat het om een erg beperkt fenomeen. "Het buitenland is ook geen factor, want in de meeste landen is het juist duurder dan bij ons. Een Brusselaar rijdt niet naar Luxemburg om sigaretten", zegt hij. "Meer aannemelijk is een effect van de toegenomen handel in e-sigaretten (waarop geen accijnzen aangerekend worden, red.), plus een lichte daling van het aantal rokers."

Illegale productie

De FOD Economie zelf verwijst naar dalende consumptie, e-sigaretten en illegale productie. Het is bovendien ook minder interessant geworden voor consumenten uit Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk om naar België om sigaretten te komen. De grensverkopen langs de Belgische grens kennen volgens de FOD een grote achteruitgang, vooral voor roltabak. 
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • victor vandesande

  wat willen ze nu eigenlijk dat iedereen stopt met roken? maar dan hebben ze de centen natuurlijk niet he.. Niet roken is sowieso een besparing voor de sociale zekerheid...

 • Yvan Lissens

  Aan iedereen die niet tevreden is met de taksen: Stop met roken, ik ben al meer dan 10 jaar gestopt, mijn echtgenote enkele maanden geleden. Uw geldbeugel zal u bedanken. (en uw longen ook).

 • Raoul Rouma

  Dus een roker heeft bijgedragen en recht op een suite in het ziekenhuis bij opname.

 • raf peeters

  Pff met de internationale transporten waarbij meer Polen ,Hongaren en dergelijke hier rijden is de handel in sigaretten big business geworden ,zij brengen van hun thuisland de sigaretten mee en verkopen ze dan aan sterk verminderde prijs tov in Belgie,grenzen wagenwijd openen heeft ook nadelen.

 • Steven Coppieters

  Dankzij mijn ijzeren wil en karakter gelukkig nooit gerookt. Alcohol hoef ik ook niet. Geen marginale ontspanningsvormen voor mij. Een aanrader!