Tabaksindustrie is bereid met Brussel te praten over opruiming peuken

Joke Couvreur
Cimabel, de federatie van de tabaksindustrie, is bereid om met de Brusselse regering mee na te denken over de rol die ze kan spelen in de strijd tegen sigarettenpeuken. Dat laat voorzitter Kris De Baets weten.

Volgens La Libre zal de Brusselse regering 200.000 euro van de tabaksindustrie vragen als compensatie voor de opruiming van sigarettenpeuken op straat. Volgende week zal de staatssecretaris belast met het dossier, Fadila Laanan (PS), Cimabel aanschrijven.

Daar wordt er positief gereageerd. "Als deze brief als doel heeft om ons uit te nodigen voor een dialoog over de problematiek van het zwerfvuil en over de rol die de industrie kan spelen in de strijd tegen peuken, dan zullen wij daarop uiteraard positief antwoorden", stelt De Baets in een korte mededeling.

Cimabel benadrukt ook al in gesprek te zijn met de Vlaamse en de Waalse regering. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  En wat met het principe "de vervuiler (in casu de roker) betaalt" ?

 • Christine Laevers

  In Frankrijk is er een jonge onderneming die vrager is voor sigarettenpeuken. Het staat nog in de kinderschoenen maar ze maken er toffe dingen van na enkele behandelingen. Waarom kan dat niet in België ?

 • Eddy Van der Vliet

  Begin eerst met de rokers op te voeden zodat ze hun peuken zelf opruimen. In japan hebben de rokers een draagbaar asbakje met deksel in hun zak, zij gooien niks op straat. Discipline is een eerste vereiste voor propere straten, meer controle en hogere boetes.

 • Stefaan Platteau

  Dit wordt overal getolereerd, maar gooi maar eens iets anders op de weg lap een gas-boete!

 • paul van de velde

  De PS wordt 200.000€ rijker dank zij de tabak industrie.