Syrische Gemeenschap waarschuwde al in oktober voor visumfraude: “Belgisch parlementslid betrokken”

Mechelse N-VA’er Kucam aangehouden na gesjoemel met humanitaire visa: “Frauduleuze praktijken gemeld aan kabinet Francken”

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen met de brief in kwestie.
BELGA Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen met de brief in kwestie.
Het Mechelse gemeenteraadslid Melikan Kucam (N-VA) is voor de onderzoeksrechter geleid en vervolgens aangehouden, nadat hij dinsdag was opgepakt in een dossier rond mensensmokkel. Dat meldt het Antwerpse parket. Zijn advocaat Frank Coel zegt aan VRT Nieuws dat zijn cliënt wel “via via” informatie had vernomen over geldstromen naar “passeurs en reisbureaus”, maar dat hij dat toen ook gemeld heeft aan het kabinet van toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA). In oktober trok de Syrische Gemeenschap in Europa ook al aan de alarmbel in een brief, waarin sprake is van een link naar een “Belgisch parlementslid”.

In die brief naar een honderdtal persoonlijkheden, waaronder Europese parlementsleden, wordt gewaarschuwd voor de praktijken van een “bende” die optrad in de hervestiging van christenen uit Syrië in België. De covoorzitter en de verantwoordelijke voor buitenlandse aangelegenheden van de “European Syriac Union” verwijzen naar de praktijken van zes personen uit België die christenen uit Syrië tussen 3.000 en 14.000 euro vroegen voor hun praktijken.

“Een van hen werkt met een lid van het Belgisch parlement wiens naam we kennen. Deze activiteit is crimineel en moet worden gemeld aan Justitie. Maar er rijst nog een vraag: waarom werkt het consulaat-generaal van België (in Libanon, nvdr) samen met die ‘gang’?”, schrijven ze. “Het is een schandaal en dat moet onmiddellijk stoppen”. 

De brief deed vandaag ook de ronde in de Kamer, waar voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) fel onder vuur lag. Oppositiepartij cdH kreeg de brief gisteren in handen. Wie de brief in oktober toegestuurd kreeg, blijft voorlopig onduidelijk.

Melikan Kucam.
rv Melikan Kucam.

Mensensmokkel

Kucam wordt verdacht van mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing. Hij zou via tussenpersonen forse bedragen hebben ontvangen om mensen via humanitaire visa naar ons land te brengen.

De N-VA’er werd dinsdagmiddag opgepakt, enkele uren voor een reportage van het VRT-programma ‘Pano’ uitgezonden werd. Daarin kwamen getuigen aan het woord die hem ervan beschuldigden een netwerk te hebben opgezet waarbij 2.000 tot 10.000 euro werd gevraagd aan mensen uit conflictgebieden zoals Syrië en Irak om via een humanitair visum naar België te geraken. Kucam zou daarbij gebruik hebben gemaakt van de belangrijke rol die hij heeft binnen de Assyrische gemeenschap in Mechelen en omgeving.

“Zwaar aangeslagen”

“Mijn cliënt is zwaar aangeslagen, want hij heeft nooit geld gevraagd voor de diensten die hij gepresteerd heeft en hij heeft ook nooit geld gekregen”, zegt advocaat Frank Coel aan VRT Nieuws. “Hij ontkent met klem dat hij om het even welke som geld zou hebben gevraagd, aangenomen of wat dan ook om mensen op lijsten te plaatsen om hen naar hier te laten overkomen.”

“Volgens de informatie waarover we beschikken zijn er voornamelijk geldstromen te traceren naar passeurs en reisbureaus die mensen moesten overbrengen van Syrië naar Libanon, en niet naar meneer Kucam zelf”, zegt Coel, wiens cliënt dat “via via” heeft mogen vernemen. Coel beklemtoont dat het geld niet in handen is gekomen van Melikan Kucam. “En mijn cliënt heeft dit zelfs in juli gemeld aan het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken”, besluit zijn advocaat. 

Voormalig staatssecretaris Theo Francken heeft zich burgerlijke partij gesteld in het gerechtelijk onderzoek, net als de huidige ontslagnemende regering. Kucam verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

Bekijk ook:
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marcel mampaey

  Francken heeft gedaan wat hij moest doen mensen uit oorlogsgebied naar hier halen met medeweten van de regering .nu Francken afschieten door regeringspartijen is laf bende hypocrieten . van groen had ik niet anders verwacht die hebben op alles kritiek. wie niets doet kan niets verkeerd doen kop op Francken u bent een groot man.

 • Wilfried Vanden Berg

  Ik geloof nooit dat Francken zo dom zou zijn ,om zijn positie in gevaar te brengen door zulke stommiteit te begaan. Dat geloof ik nooit. Ik geloof wel dat de tegen partijen schrik hebben van de bekwaamheid van Francken, en dat men daarvoor alle middelen inschakelt om hem als persoon zo zwart mogelijk te maken. Maar ja, in de Belgische politiek moet men van niks nog verbaast zijn.

 • Gino Denil

  Dat heeft Francken toch nooit getwitterd, dat hij bereid was om kwetsbare groepen te helpen met een humanitair visum. Wel dat hij voor ontradingscampagnes zorgde in het buitenland. Het ene valt toch moeilijk te rijmen met het andere.

 • louis van hoeylandt

  wat er van aan is dat zal de toekomst uitwijzen ?maar zelf al is het gewoon zwartmakerij van de tegenpartijen ,dit zal gevolgen hebben voor de volgende verkiezingen , dus wat er ook van is de tradie's hebben hun slag thuis en hun zetel verzekerd

 • MIEKE BLAUWENS

  "Een brief die naar een honderdtal personen ,waaronder Europese parlementsleden zou zijn verzonden" En geen enkel parlementslid die hieraan gevolg geeft? En CDH krijgt nu plots die brief in handen? Van wie zeggen ze natuurlijk niet. En Kucam heeft "via via" vernomen..... Wie kan hier nog enig geloof aan hechten?