Syriëstrijder “met hiv” tekent verzet aan tegen uitwijzing naar Marokko

Otman B. werd in 2014 opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel.
Photo News Otman B. werd in 2014 opgepakt en veroordeeld tot vier jaar cel.
Otman B. (42), een Syriëstrijder uit Molenbeek die uitgewezen zou worden naar Marokko, heeft verzet aangetekend. De man zegt dat hij hiv heeft en dat Marokko hem niet de juiste verzorging kan geven, schrijft Het Nieuwsblad.

B. is van Marokkaanse afkomst, maar woont al zijn hele leven in Molenbeek. In 2014 werd hij in ons land gevat en veroordeeld tot vier jaar cel tijdens het Zerkani-proces, waar verschillende terroristen veroordeeld werden. B. was een vriend van Abdelhamid Abaaoud, de regisseur van de aanslagen in Parijs. Hij vocht aan diens zijde bij IS.

Nadat hij zijn straf uitgezeten had, is B. enkele maanden geleden naar het gesloten centrum in Vottem gestuurd, met oog op een uitwijzing naar Marokko. Maar de man tekende verzet aan. Hij vreest er gefolterd te zullen worden. Bovendien zegt B. ook dat hij hiv of zelfs aids heeft. Omdat hij vreest dat hij in Marokko geen gepaste verzorging kan krijgen, wenst hij niet uitgewezen te worden.

Voor de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen werd zijn verzoek verworpen, waardoor hij voorlopig in Vottem opgesloten blijft. Het is niet duidelijk of B. beroep aantekent bij de Raad van State. Doet hij dat niet, dan wordt hij alsnog uitgewezen. 

Gevraagd om een reactie, zegt minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) niet in te willen gaan op individuele dossiers. Ook de advocaten van Otman B. wensen niet te communiceren over de zaak.
51 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Kerstens

  Gewoonweg terugsturen en absoluut geen aandacht meer aan besteden!

 • Janneke Alsberg

  Mag dit allemaal in het kalifaat? Of zijn het enkel de infidels die dan worden van de torens geworpen? en hoevele vrouwen (of mannen?) heeft hij in het Aards paradijs besmet? Belgie nu dan toch niet zo slecht?? Moa joengne toch! Toch veel beter nog wat meer in Marokko bezinnen van uw heldendaden

 • paola nerozzi

  Gewoon terug sturen en Marokko heeft de middelen voor hem te verzorgen maar daar kost het hem geld he zelf betalen Marokko kent de luxe niet van België dus pech voor hem dus gewoon terug sturen zonder medelijden

 • Dirk Vregels

  Kunnen ze hier het snelrecht niet toepassen zodat men sneller kan terugsturen.

 • Frank Van den Bulck

  Stande pede uitleveren, en dan nog liefst met 'n stamp onder z'n kont !