Syriëronselaar Denis ontkent elke band met Sharia4Belgium

Bekeerling Jean-Louis Denis overlegt met zijn advocaat.
PHOTO_NEWS Bekeerling Jean-Louis Denis overlegt met zijn advocaat.
Jean-Louis Denis heeft op de eerste procesdag voor de correctionele rechtbank van Brussel ontkend dat hij banden zou hebben met de terroristische groepering Sharia4Belgium. De veertiger, die ook bekend staat als le soumis of de onderworpene, staat met dertien andere beklaagden terecht omdat hij jonge Brusselse moslims in 2013 zou aangezet hebben om te vertrekken naar de jihadistische strijd in Syrië.

Denis werd ondervraagd over eventuele contacten die hij gehad zou hebben met leden van Sharia4Belgium. Zo zou hij in een telefoongesprek gezegd hebben: "Ik concentreer me op Sharia4Belgium". Volgens Denis is op basis daarvan stellen dat hij banden had met de terroristische groepering een verkeerde interpretatie.

Voorzitter Pierre Hendrickx zal Denis morgen ondervragen over de contacten die hij had met elf mensen die in 2013 naar Syrië vertrokken, onder wie twee leerlingen van het Fernand Blum-atheneum in Schaarbeek. De vraag is of de beklaagde al dan niet doorwoog op de beslissing van die mensen om naar de jihadistische strijd te vertrekken. Federaal procureur Paule Sommers meent dat Denis propaganda heeft gemaakt voor de gewapende strijd via de verdeling van pamfletten, preken en de verspreiding van video's.

Behalve Denis zitten ook Mohamed Khemir en Mickaël Devredt in de beklaagdenbank.  Eerder op de dag wou Denis alvast niet antwoorden op vragen van de rechter.

Voorzitter Hendrickx bracht bij de start in herinnering dat Denis sinds 2009 in de gaten gehouden wordt door de politie, en dat die observatie is opgevoerd vanaf april 2013, nadat twee leerlingen van het Schaarbeekse Fernand Blumatheneum vertrokken waren naar Syrië.

"De ouders van deze twee jongeren werden afgeluisterd, en in hun gesprekken wijzen ze u duidelijk aan als schuldige, meneer Denis", aldus de voorzitter. Denis zelf wilde daarop niet antwoorden. Hij gaf aan dat hij het aan zijn advocaten overlaat om zijn versie van de feiten te pleiten, en dat hij zich aan het einde van de debatten zal uitspreken.

PHOTO_NEWS