Syriër kon tien miljoen witwassen bij Bpost-kantoor

Photo News
Een Syrische man heeft via een kantoor van Bpost meer dan 10 miljoen euro cash geld kunnen witwassen. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

In de honderden postkantoren van Bpost kan je ook geld storten, zonder limiet op het bedrag, zelfs op een andere rekening dan bij Bpost bank. Dat lokt criminele netwerken. Zo kon een 53-jarige man van Syrische origine in minder dan drie jaar tijd ruim 200 stortingen doen bij een Bpost-kantoor, om voor zijn opdrachtgevers in Nederland en Hongarije meer dan 10 miljoen euro wit te wassen. Dat blijkt uit een Nederlands vonnis.

Het Hongaarse autobedrijf waarvoor hij zich vanaf september 2013 als volmachthouder uitgaf, kocht wagens op zonder die aan te geven bij de Hongaarse belastingdiensten. Er werden ook geen omzetten aangegeven en sinds midden 2015 was het btw-nummer van het bedrijf al verlopen en verkeerde het in een staat van faillissement.

De Syriër, die in het ongewisse werd gelaten over het doel van de stortingen, is intussen in Amsterdam veroordeeld tot twee jaar cel. Bpost vraagt in De Tijd dat de regering de witwaswet wijzigt, zodat postkantoren niet meer onbeperkt cash geld moeten aannemen.
47 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ANN LIMBOS

  In het ongewisse : geloof er geen fluit van.

 • Michael Van Acker

  vegeet niet ook dit Europa is. Wijs nuet enkel Belgische Overheid met de vinger.

 • Lutgard Crombez

  Die vluchtelingen zijn rijker dan degene die hen eten en onderdak verschaffen

 • johan vankeirs

  Zij worden door niets of niemand gecontroleerd zo komen ze steenrijk en wij straatarm.Hoelang gaan ze dit spelletje nog spelen met de brave burgers.

 • Arthur Houben

  De enige die gecontroleerd moet worden volgens de roverheid is de autochtone melkkoe, criminelen mogen zelfs legaal hun gang blijven gaan.Wanneer hebben wij er eindelijk eens genoeg van?