Syrië-strijder Mehdi Aïda uitgeleverd aan België

Mehdi Aïda.
RV Mehdi Aïda.
Syrië-strijder en terreurverdachte Mehdi Aïda is vorige maand uitgeleverd aan België en hier door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket.

De 24-jarige man, afkomstig uit Sint-Jans-Molenbeek, werd midden augustus in het Turkse Istanboel opgepakt, in gezelschap van zijn vrouw en twee kinderen. Zijn echtgenote werd ook uitgeleverd maar na verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten.

Aïda is allesbehalve een onbekende voor de Brusselse terreurspeurders. Zo maakte de man deel uit van het netwerk rond Syrië-ronselaar Khalid Zerkani. Daarnaast zou hij ook de neef zijn van Khalid Ben Larbi (24), een van de twee terroristen die op 15 januari 2015 gedood werden tijdens een vuurgevecht met de federale politie in Verviers. Het was Aïda die Ben Larbi en Sofiane Amghar (26), de tweede terrorist die in Verviers werd gedood, in april 2014 naar de luchthaven in Amsterdam bracht. Die Sofiane Amghar zal later het paspoort van Mehdi Aïda gebruiken om vanuit Syrië terug te reizen naar Europa. Dat paspoort werd teruggevonden in de woning in Verviers waar Amghar en Ben Larbi omkwamen

Rekruteerder voor IS

Aïda zelf was inmiddels, op 29 november 2014 ook naar Syrië gereisd, na twee eerdere, mislukte pogingen. Eenmaal in Syrië sloot hij zich aan bij Islamitische Staat en in december 2014 kreeg hij het gezelschap van zijn echtgenote. Bij Islamitische Staat zou hij als rekruteerder verantwoordelijk zijn geweest voor Franstalige strijders.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Laurent Van De Velde

  Waarom uitleveren aan België?? Omdat hij hier uit zijn moeder is gekropen? In Syrië hoort hij berecht te worden! "Maar daar gaan ze hem executeren..." Juist, want dat is de straf voor zulke misdaden!

 • Caroline Bex

  Ze moesten hem inderdaad uitleveren... aan Syrië waar hij misdaden heeft begaan tegen het Syrische volk! Daar zou hij voor de krijgsrechtbank terechtgesteld moeten worden. Indien schuldig is er maar één straf: de dood

 • William Van Den Berghe

  Heeft zich blijkbaar niet verzet tegen zijn uitlevering. Zal wel weten waarom. Zal hier wel zonder moeite een mediageile topadvocaat vinden die graag met zijn kop op tv komt om hier of daar een verkeerde komma in het dossier te vinden.

 • Rudy Verlinden

  Ik begrijp niet dat ze die man terug naar hier halen. Binnenkort loopt die weer vrij rond. Dan moeten we hem nog houden ook; huisvesten, minimum inkomen, af en toe wat ziekenkas en later nog een pensioentje. En dat allemaal met het geld van de belastingbetaler welke steeds meer moet inleveren. Eigen mensen blijven in de kou. (Sommige letterlijk.)

 • fredje De Fliere

  Hoeveel was de begroting tekort weer voor België, een potentiële moordenaar brengen ze hier binnen ,wat zijn ze toch goed bezig hier in België.