Symbolische actie voor behoud park op Gentse stadsring

UNKNOWN

In Gent hebben een honderdtal buurtbewoners en sympathisanten een symbolische actie gevoerd voor het behoud van het stadspark op de Gentse binnenring. Ze deden dat door middel van een picknick te midden van de plantsoenen en Japanse kerselaars. De organisatoren gaan daarnaast handtekeningen verzamelen om een gemeentelijk referendum te organiseren.
 
Het park, ter hoogte van de Charles de Kerchovelaan, moet gedeeltelijk verdwijnen om plaats te maken voor een extra rijstrook. Deze moet zorgen voor een betere verkeersdoorstroming. Er wordt ook een speciale regeling ingevoerd die de tram voorrang geeft om de laan over te steken.
 
Keuzes maken
"Tegen die zogenaamde toeritdosering voor het openbaar vervoer hebben we geen bezwaren", aldus de organisatoren. "Maar de plannen om dit kostbaar en uniek stukje erfgoed zomaar te verwijderen uit het Gentse stadsbeeld zijn waanzinnig." Ook de Gentse oppositiepartijen ondersteunden het initiatief. Volgens Vera Dua van Groen! is het een symbooldossier en moet het Gentse stadsbestuur keuzes maken. "Ofwel kiest men voor de auto ofwel voor groen en openbaar vervoer", zei Dua.
 
Het buurtcomité ter bescherming van het Charles de Kerchovepark verzamelde eerder al 7.000 handtekeningen om haar standpunten te mogen toelichten op de Gentse gemeenteraad. Dat burgerinitiatief werd echter in maart afgewezen door de meerderheidspartijen. De stad toonde zich wel bereid tot overleg over de uiteindelijke inrichting van de smallere strook groen die overblijft. Voor de werken, die dit jaar nog zouden starten, is reeds een bouwvergunning verleend door het Vlaams Gewest. (belga/adv)