Sven Mary over gezochte uitgezette crimineel: "Francken zegt dat dit zeldzaamheid is, maar op mijn kantoor alleen al 12 gevallen sinds april"

"Klopt niet dat DVZ niet wist dat Rustemi nog voor rechtbank moest verschijnen"

Meester Sven Mary, advocaat van Safet Rustemi. Dat de overheid op zoek is naar een gangster die ze vorig jaar zelf het land uitzette, doet de voorbije dagen wenkbrauwen fronsen.
REUTERS Meester Sven Mary, advocaat van Safet Rustemi. Dat de overheid op zoek is naar een gangster die ze vorig jaar zelf het land uitzette, doet de voorbije dagen wenkbrauwen fronsen.
Volgens meester Sven Mary, advocaat van de uitgezette en tevens gezochte Albanese crimineel Safet Rustemi, kon de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wel degelijk weten dat zijn cliënt nog voor het gerecht zou moeten verschijnen. Dat verklaart Mary in Terzake. Ook stelt hij dat het  incident geen "zeldzaamheid" is, zoals staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet verstaan. 

Toen Rustemi na betaling van een borgsom in juni vorig jaar werd vrijgelaten, heeft de griffie van de gevangenis het beschikkend gedeelte van die beslissing aan de DVZ overgemaakt, stelde meester Mary. Daarin stond volgens hem ook de voorwaarde dat Rustemi op elke volgende proceshandeling aanwezig moest zijn. "Dan weet je dat er nog iets moet komen", luidt het.

De advocaat verwijst ook naar een contact via brief dat hij had met de DVZ, waarin hij uitlegde dat de familie van Rustemi bereid was een vliegtuigticket naar Tirana te betalen. Voordien had Mary naar eigen zeggen telefonisch de situatie uitgelegd, ook dat er nog een proces op komst was. "Nu komen zeggen dat men dit niet wist, dit is gelogen".

Volgens Mary had de procureur overigens de DVZ kunnen vragen Rustemi, die illegaal in het land verbleef, een vorm van tijdelijk verblijf te gunnen in afwachting van zijn proces.
 In elk geval is het volgens Mary geen geheim waar de Albanees zich nu bevindt. "Iedereen weet waar hij is. Hij is in een stad in Albanië, en is werkzaam in een officieel beroep." 

"Geen uitzondering"

Mary gelooft ook dat het geval-Rustemi geen uitzondering is. Alleen al uit zijn eigen kantoor heeft Mary naar eigen zeggen weet van twaalf personen die niet uit een Schengenland afkomstig zijn, die sinds midden april naar hun land zijn teruggestuurd nadat ze vrij waren onder borgsom, met de voorwaarde dat ze op de volgende proceszittingen aanwezig moesten zijn.

Reactie kabinet-Francken

In een reactie wijst het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA) erop dat indien Justitie iemand in illegaal verblijf vrijstelt, ze hem aan DVZ overdraagt voor bestuurlijke opvolging.

"Als men meldt dat persoon X ter beschikking moet worden gehouden, houdt DVZ daar rekening mee. Maar als die info of die vraag niet doorstroomt vanuit Justitie, dan kunnen ze moeilijk rekening houden met info die ze niet hebben", luidt het. "Dan gaan ze doen wat de wet voorschrijft in geval van persoon in illegaal verblijf, namelijk terugkeer organiseren naar het land van herkomst."

De woordvoerster van de staatssecretaris benadrukt dat gesloten centra niet als alternatieve gevangenis kunnen worden ingezet. "Als het zware criminelen zijn die opvolging nodig hebben, dan horen ze thuis achter de tralies en niet op straat, wat nu ging gebeuren."
78 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Realistic Mover

  122 EUR. Zoveel kost een gevangene per dag. Cijfers komen van kabinet Geens. Reken maar even uit. 22 jaar. Serieus bedrag op het einde. En dit om krapuul te onderhouden. Betaald door de gemeenschap. Wij dus.

 • Gino Denil

  Het is de DVZ die dergelijke criminelen uitzet, Hendrik Goris. Waardoor ze hun proces en straf ontlopen. Eigenlijk helpen ze een misdadiger om te ontsnappen. En die dienst valt onder Francken. Dat Francken het een spijtige zeldzaamheid noemt - wat ook nog en weer eens een leugen blijkt te zijn - om zich te verdedigen is eigenlijk een soort schuldbekentenis.

 • Marleen Sauvillers

  Waarvan betaald een illegale persoon zo'n dure advocaat.ik kan dat niet verstaan.

 • Pierre Van Haute

  Zijn zeker dat hij uit het land is zou dit toch eens nakijken je weet nooit met die gasten.

 • Hendrik Goris

  Wie leidt (of lijdt) er hier eigenlijk justitie? Volgens mijn bescheiden oordeel is dat niet Francken!