Supermarkten reageren op tekort aan Zuid-Europese groenten en fruit door coronacrisis

Supermarkten geraken moeilijker aan groenten en fruit uit Zuid-Europa.
AFP Supermarkten geraken moeilijker aan groenten en fruit uit Zuid-Europa.
Supermarkten krijgen het moeilijk om groenten en fruit te halen uit de zuiderse landen. Dat blijkt uit een rondvraag in de sector. Toch maken de meeste ketens zich sterk dat er nog voldoende aanbod zal zijn. Uit België zou er dan weer meer aanbod zijn.

De Tijd deed een rondvraag in de Belgische fruit- en groentesector en daaruit bleek dat het moeilijker wordt om bepaalde producten naar België te krijgen. Dat zou vruchten duurder maken en bepaalde producten, zoals citroenen, zouden de komende weken zelfs niet altijd meer voorradig zijn in de winkel. Ook voor vijgen, peul- en passievruchten dreigt een probleem.

Uitdaging

De supermarkten bevestigen de problematiek. "We staan voor een uitdaging, maar we doen er alles aan om de aanvoer te verzekeren", klinkt het bij Delhaize. Een voordeel is dat het Belgische seizoen volgende maand start, zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Dan zullen fruit en groenten vooral uit België en de omringende landen komen. Dat maakt het makkelijker. Meer nog: er zal meer aanbod zijn. Maar citrusvruchten komen uit het zuiden, en daar staan we voor een uitdaging. Gaat dat problemen opleveren? Dat weten we nog niet.”

We zijn aan het navigeren in een verhaal dat we nog nooit eerder hebben gezien.

Ann Maes, woordvoerster Albert Heijn

Onzekerheid bij Albert Heijn

Ook bij Albert Heijn is er onzekerheid. Woordvoerster Ann Maes benadrukt dat de supermarktketen altijd al heeft ingezet op een lokaal aanbod. "Onze aanvoer uit Spanje, Portugal en Italië heeft een klein aandeel in het aanbod. Op dit moment is de aanvoer geen probleem, maar voor hetzelfde geld ziet het er morgen of overmorgen anders uit.”

Aldi wijkt uit naar andere zuiderse landen

Aldi zegt voor citrusvruchten deels uit te wijken naar andere zuiderse landen. De discounter rekent ook op de relaties met zijn leveranciers. "Doordat wij langdurige relaties hebben met onze leveranciers, kunnen zij ook langdurige relaties opbouwen met hun telers. Daardoor is de kans groter dat wij toch ons product ontvangen.”

Colruyt werkt aan oplossingen met leveranciers

Ook Colruyt haalt die banden met leveranciers aan. "We werken samen met hen aan oplossingen. Zo is het een optie om een breder spectrum kalibers toe te laten, dus andere groottes, in citrusvruchten, of een andere verpakking, zodanig dat we de volumes die we nodig hebben, kunnen garanderen." Tijdens de zomerperiode komt een groot deel van de citrusvruchten bij Colruyt uit Zuid-Afrika. Ook daar worden met de producenten afspraken gemaakt, en er zijn alternatieven buiten Zuid-Afrika.

“Transport grootste probleem”: Delhaize

Het belangrijkste probleem voor de aanvoer uit het zuiden is het transport. Het duurt veel langer, onder meer door files aan de grenscontroles. Dat maakt dat de kostprijs voor het transport oploopt. Betekent dat dat de prijzen in de winkel ook de hoogte ingaan? "Dat is moeilijk te zeggen", zegt de woordvoerder van Delhaize. "Het is niet omdat het transport duurder is, dat dit doorweegt op de klant." 

Lees ook: Aanvoer citroenen en sinaasappels onder druk door coronavirus
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • van roy jozef

  België moet terug een uitvoerland worden, terug zelfvoorzienend. Eten zoals vroeger onze oudjes, van onze boeren. Belgisch eten en al die buitenlandse rommel van tafel.

 • Gerard Braeckmans

  Als het een er niet is eet je iets anders. Wat is het probleem?Eet dan een appel of een peer.

 • ann Van Damme

  Zuiderse vruchten zijn luxe. We zullen wat meer binnenlandse groenten en fruit eten. Voorlopig zijn die nog voldoende voorradig.

 • piet devlieger

  Wat is het probleem ? Als er bepaalde producten niet in voorraad zijn dan zijn ze niet in voorraad. Daar sterf je niet van. Gewoon wachten tot ze weer beschikbaar zijn. Stop toch eens met al die onnodige paniek en hysterie.

 • Jim Van Der Steen

  Wordt tijd dat iedereen terug eens begint groenten en fruit uit zijn eigen streek te eten. We moeten terug een land van productie worden ipv dienstverlening.