Superkern keurt steunmaatregelen goed: btw-verlaging voor horeca en mogelijk cheque van 300 euro voor werknemers

Premier Sophie Wilmès
EPA Premier Sophie Wilmès
De superkern heeft een aantal maatregelen goedgekeurd om de koopkracht van kwetsbare groepen te ondersteunen en de economie een duwtje in de rug te geven. Voor de horeca komt er een btw-verlaging tot 6 procent, er komt een consumptiecheque van 300 euro om de verschillende sectoren te ondersteunen en de meest behoeftigen zullen een bijkomende premie van 50 euro per maand krijgen, gedurende een periode van zes maanden. Sommige maatregelen die al eerder ingang vonden, worden verlengd. Een overzicht.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De superkern - bestaande uit de tien partijen die de regering-Wilmès volmachten hebben gegeven én de top van de federale regering -  willen een positieve dynamiek creëren, allereerst en prioritair voor de mensen, maar ook voor de economische activiteit van ons land. Bij de maatregelen zit onder meer:

•Een consumptiecheque van 300 euro, gericht op de zwaarst getroffen sectoren. Die kan door de werkgever worden toegekend voor de aankoop van goederen en diensten in de horecasector, de cultuursector enz. Deze cheque is 100 procent aftrekbaar en belastingvrij. Daarvoor is wél nog een akkoord van de sociale partners nodig.

Extra steun van 6 keer 50 euro per maand voor leefloners, mensen met een beperking en mensen die recht hebben op een IGO (inkomensgarantie voor ouderen).

•Elke inwoner van dit land zal kunnen genieten van een rail pass (NMBS) met 10 ritten die geldig is van 1 juli tot en met 31 december. Het supplement om een fiets mee te nemen op de trein, wordt tijdelijk geschrapt.

Daarnaast komt er extra steun voor de OCMW’s door middel van een verdere tijdelijke verhoging van het terugbetalingspercentage van de federale overheid met 15 procent.

Verlenging van maatregelen

Enkele maatregelen die al eerder waren genomen, worden nu verlengd tot en met 31 augustus:

• De tijdelijke werkloosheid door corona-overmacht

• Het overbruggingsrecht voor zelfstandigen

• Het corona-ouderschapsverlof

Dat geldt trouwens ook voor andere maatregelen zoals het bevriezen van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, alle maatregelen voor kunstenaars, de subsidie van 3 miljoen euro aan de OCMW’s voor voedselhulp en de voordelen voor wie computerapparatuur schenkt aan scholen.

Sectoren in moeilijkheden

Er zijn specifieke steunmaatregelen genomen voor sectoren in moeilijkheden, waaronder de horeca, om de sociaal-economische gevolgen van een geleidelijke hervatting van de activiteiten te verzachten. Het gaat om:

• Een verlenging en verbetering van het overbruggingsrecht voor zelfstandigen tot 31 augustus 2020 en verlengbaar tot en met 31 december 2020. Nieuw is dat er nu ook een heropstart-overbruggingsrecht ingevoerd wordt. Dat moet ten goede komen aan zelfstandigen uit sectoren die wel kunnen heropstarten, maar omwille van de coronamaatregelen niet op volle capaciteit kunnen draaien. Denk aan cafés en restaurants die de afstandsregels moeten respecteren, maar ook aan kappers, esthetici en zaken uit de non-food detailhandel. 

• Tegelijk een verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot 31 december 2020.

• Om de financiële situatie van de horecazaken te verbeteren, wordt de btw op alle diensten, met uitzondering van alcoholische dranken, tot 31 december 2020 verlaagd tot 6 procent.

In zwaar getroffen sectoren die hun toevlucht moesten nemen tot tijdelijke werkloosheid, werd een akkoord bereikt om de komende drie maanden een gedeeltelijke vrijstelling van de betaling van de bedrijfsvoorheffing toe te kennen. Dat zal ook een stimulans zijn om werknemers die nu nog tijdelijk werkloos zijn, terug aan het werk te laten gaan.

Wat de solvabiliteit van de ondernemingen betreft, daar zal de bankgarantie worden verlengd. De modaliteiten voor de uitbreiding ervan naar KMO’s, zullen snel in het Parlement worden besproken. Voorstellen om kunstenaars te ondersteunen worden daar volgende week ook besproken.

De tien partijen - regeringspartijen MR, Open Vld en CD&V en oppositiepartijen PS, sp.a, Groen, Ecolo, N-VA, cdH en DéFI - zijn akkoord gegaan om, na dit eerste pakket maatregelen, nog verder te onderhandelen over extra steunmaatregelen die dit eerste pakket kunnen aanvullen.

“Enorm belangrijk signaal”

Horeca Vlaanderen reageert erg tevreden op de steunmaatregelen. De btw-verlaging en de consumptiecheque zijn belangrijke hefbomen om de marges van de horeca-ondernemers op te krikken én meer Belgen op restaurant en café te lokken.

Voor de horeca betekenen de maatregelen een “enorm belangrijk signaal”, aldus Matthias De Caluwe, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen. “Het gaat om belangrijke hefbomen. Op elke biefstuk die de mensen eten, en elke koffie die ze drinken, is er door de btw-verlaging nu meer marge voor de ondernemer.” Het is voor alle duidelijkheid niet de bedoeling om de prijzen te verlagen. “Er komt meer marge op dezelfde verkoopprijs”.

De btw-verlaging was volgens Horeca Vlaanderen dringend nodig om de al lage marges in de horeca te verhogen, nu de sector maanden heeft stilgelegen en maandag aan lagere capaciteit kan heropstarten. “Erg goed nieuws. Dit geeft de nodige zuurstof.”

“Bouwsector is vergeten”

De bouwsector voelt zich vergeten door de federale regering, nu een btw-verlaging voor nieuwbouw niet tot de steunmaatregelen behoort. De sector waarschuwt voor faillissementen en ontslagen. Er dreigen 10.000 à 20.000 jobs verloren te gaan.

Nochtans had de Confederatie Bouw aangedrongen op een tijdelijke verlaging naar 6 procent voor nieuwbouw, om het vertrouwen van de consumenten te herstellen. Zo’n verlaging moet extra zuurstof geven aan de sector van de nieuwbouw. Die is immers vandaag volledig aan het stilvallen, klonk het eerder. “De orderboekjes zaten vol voor de coronacrisis. Maar het probleem is dat er geen orders bijkomen. De komende weken en maanden zullen die orderboeken leeg raken, en dan dreigen problemen”, waarschuwde de Confederatie Bouw de voorbije week.

Dat die btw-verlaging niet is beslist, is volgens Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, daarom een verkeerde keuze. De sector hoopt dat de regering alsnog snel tot een btw-verlaging beslist. “Zoniet komen er afdankingen en faillissementen. Zeker en vast”, aldus de topman van de Confederatie Bouw.

Volgens de Confederatie Bouw dreigen 10.000 à 20.000 jobs verloren te gaan in de sector, als er geen maatregelen komen zoals een tijdelijke verlaging van de btw voor nieuwbouw en een verlenging van de tijdelijke werkloosheid tot eind dit jaar.

“Meer nodig”

Handelsfederatie Comeos is tevreden met het pakket aan steunmaatregelen, maar er zullen nog maatregelen nodig zijn om de competitiviteit van de handel verder op te krikken, zegt afgevaardigd bestuurder Dominique Michel. “Deze tijdelijke maatregelen zullen ervoor zorgen dat er jobs en koopkracht gevrijwaard worden en dat potentiële faillissementen en herstructureringen verminderd en afgezwakt kunnen worden. Maar in crisistijden komen de structurele handicaps zeer zichtbaar naar boven”, klinkt het. “Op het vlak van de ontwikkeling en competitiviteit van bijvoorbeeld e-commerce in ons land blijven de problemen torenhoog.” 

Wanneer er een nieuwe regering is moet er onder meer werk gemaakt worden van lagere loonkosten in de handel, vindt Comeos. De federatie ijvert er ook voor om de tijdelijke werkloosheid ook voor de horecagroothandel en de non food-handel te verlengen tot eind dit jaar, zoals nu al voor de horeca en de evenementensector is beslist. 

Ook Vlaamse werkgeversorganisatie Voka verwelkomt de steunmaatregelen, maar bestempelt ze als “zwaar onvoldoende voor een echt herstel”. “Om tot een herstel van onze economie te komen, is er veel meer nodig. Met tijdelijke maatregelen komen we er niet meer”, aldus Voka-gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. “Er zijn nu echt dringend ingrepen op langere termijn nodig, zoals het herstellen van de solvabiliteit van de ondernemingen, het stimuleren van investeringen en een flexibelere arbeidsorganisatie.” 
362 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • sofie lenaerts

  Waar gaan we die steun van 6 keer 50€ vandaan krijgen? Zorgbehoeftige dpchter hier

 • anna vandenberg

  We worden bestuurd door politici die gestopt zijn met nadenken.

 • Emiel Vandeplas

  Slim gezien van knoeikabinet : Europa verbiedt financiële steun aan de NMBS vermits in 2022 vervoer uitgevoerd mag worden door privémaatschappijen ., dus nog snel een grote cadeau van 83 € x 11.492.641 aantal belgen op 1 jan 2020 = 953.889.203 € . Of de Belg de spoorpas gebruikt of niet .

 • Melanie Degucht

  bob jansens, wat had je nu gedacht, de prijzen zullen niet verminderen, integendeel.

 • raymond van der craen

  @RIET HEIRMAN, Die gratis railpas kost de staat niets. Die treinen moeten toch rijden of ze nu voor 15% bezet zijn of nu voor 50%. Ik ga alvast geen gebruik maken van die spoorpas als je 2h00 heen en 2h00 terug met een mondmasker op moet reizen. En wat zijn de mensen die al een treinabonnement hebben.