Studio 100 weer wat groter door investering in Duits mediabedrijf

Twee oprichters van Studio 100 Hans Bourlon en Gert Verhulst.
photo_news Twee oprichters van Studio 100 Hans Bourlon en Gert Verhulst.
Studio 100 heeft een belang van 68 procent genomen in zijn Duitse sectorgenoot m4e, afkorting voor 'Made for Entertainment', zo maakt het Belgische mediabedrijf uit Schelle bekend. Door de overname breidt Studio 100 zijn aanwezigheid in de entertainmentindustrie in Europa verder uit. Opmerkelijk ook: m4e is beursgenoteerd, een wereld waarmee Studio 100 nog niet vertrouwd is.

Studio 100 kocht de aandelen van de stichters en belangrijkste aandeelhouders Hans Ulrich Stoef, Michael Büttner, Oliver Jansen en Cees Wessel. De overnameprijs wordt niet meegedeeld, maar afgaande op de beurswaarde (11,2 miljoen) is het belang ongeveer 7,6 miljoen euro waard.

Nijntje, Lizzie McGuire, Frog & Friends, ...

M4e is vooral bekend als distributeur van onder meer Nijntje, Lizzie McGuire, Frog & Friends, Paz, Conni en nog andere kinder- en familiereeksen. De catalogus bestaat uit maar liefst 2.300 'halve uren' televisie, zo luidt het. De series worden uitgezonden in meer dan 150 landen.

Als producent is het bedrijf gekend van reeksen als Tip de Muis en Wissper (die onder meer op Ketnet worden uitgezonden), en Mia and Me (Nickelodeon Benelux). Die laatste reeks is erg populair in Duitstalige landen, er wordt momenteel gewerkt aan een bioscoopfilm.

Schaalvergroting

Hans Bourlon verwacht met de overname heel wat synergieën te kunnen creëren. "Overnemen is voor ons geen doel op zich. Het is de schaalvergroting die deze overname zo interessant maakt".

Hij wijst op het feit dat Studio 100 een veel groter aanbod aan entertainment kan aanbieden en bijvoorbeeld de eigen films op veel grotere schaal zal kunnen verdelen. En dan zijn er nog besparingen natuurlijk. "We zullen nu bijvoorbeeld met één team in plaats van twee naar internationale beurzen gaan. En op termijn mikken we op één Duits bedrijfsgebouw in München."

Hans Ulrich Stoef blijft als CEO aan boord van m4e en gaat ook de Studio 100-activiteiten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland leiden. "Vanuit Studio 100 in München werd reeds de distributie van uitzendrechten voor internationale markten gedaan, dat valt nu onder zijn verantwoordelijkheid", legt Bourlon uit.

Studio 100 verwacht dat de transactie al binnen enkele weken kan afgerond worden, na goedkeuring door de Duitse kartelautoriteiten.