Studie moet voetbalsubsidies Hasselt objectiveren

Doelman Stijn Stijnen is voorzitter van KSK Hasselt en gemeenteraadslid in de Limburgse stad.
BELGA Doelman Stijn Stijnen is voorzitter van KSK Hasselt en gemeenteraadslid in de Limburgse stad.
Omdat het stadsbestuur van Hasselt moeilijk kan beslissen welke van de 11 lokale voetbalclubs subsidies moeten krijgen, is er een studie besteld die de problemen en ambities van alle clubs in kaart moet brengen. De conclusies moeten leiden tot een lokaal 'voetbalplan', waarmee problemen als slechte infrastructuur, te weinig vrijwilligers, lage reclame-inkomsten of een gebrek aan jeugdspelers in alle leeftijdscategorieën, moeten weggewerkt worden.

De 11 voetbalclubs in Hasselt tellen samen 3.119 leden, waarvan ongeveer de helft jeugdspelers. Net zoals vele voetbalverenigingen kampen zij met structurele problemen, zoals een gebrekkige infrastructuur, lagere inkomsten uit de kantine, het afhaken van sponsors en te weinig vrijwilligers. De stad Hasselt subsidieert de clubs, maar heeft de indruk dat de middelen niet overal even efficiënt worden uitgegeven. "We hebben een onafhankelijk instrument nodig dat een aanbeveling inhoudt naar de besteding van onze subsidies", zegt schepen van Sport, Rob Beenders. "Nu zijn we in het ijle bezig, terwijl de problemen aanhouden."

En dus heeft het stadsbestuur een studie besteld bij PXL Research om alle parameters van de 11 clubs in kaart te brengen en op basis daarvan tegen december 2013 enkele adviezen te verstrekken in een soort lokaal voetbalplan. Hoewel de conclusies nog in het midden worden gelaten, is het nu al duidelijk dat de kraan voor sommige verenigingen zal worden dichtgedraaid, en er zich al dan niet vrijwillig samenwerkingsverbanden, fusies en misschien ook schrappingen opdringen.