Studie: fusie Brusselse politiezones brengt niet meer veiligheid, bovendien “onwerkbaar” volgens korpschefs

Tijdens oudejaarsnacht richtten onruststokers vernieling aan in Molenbeek in Brussel.
BELGA Tijdens oudejaarsnacht richtten onruststokers vernieling aan in Molenbeek in Brussel.
De fusie van de zes lokale politiezones in Brussel tot één grote zone zou geen meerwaarde opleveren. Het kan zelfs een stap achteruit betekenen. Dat blijkt uit een rondvraag bij alle betrokken partijen, die in opdracht van de federale regering door de UGent is uitgevoerd, schrijft De Tijd dinsdag.

De rellen in Molenbeek tijdens oudejaarsnacht inspireerden minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) om weer te pleiten voor een fusie van de zes Brusselse politiezones, klinkt het. Maar een rapport van de UGent, dat De Crems voorganger Jan Jambon (N-VA) nog besteld heeft, ondergraaft de roep om zo'n eengemaakte politiezone. 

De onderzoekers bevraagden zowat alle betrokkenen. Dat waren zowel de korpschefs en de burgemeesters als het gerecht, de andere Brusselse administraties en de coördinerende politiedirecteurs. Niemand ziet een meerwaarde in het samensmelten van de politiezones, integendeel.

De zes Brusselse politiekorpschefs, bijvoorbeeld, noemen een eengemaakte politiezone ronduit "onwerkbaar". Ze zou volgens hen de reactiesnelheid aantasten en in de praktijk leiden tot een heropleving van negentien gemeentelijke politiekorpsen in de grote, eengemaakte zone.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert Georges

  Postjes !

 • Marc Baeyens

  ... En minder postjes. Maar dat mag niet gezegd worden van de Franstalige politici.

 • victor vandesande

  Natuurlijk veroordelen de chefs dat want als ze fuseren zijn die hun job kwijt.

 • Claude Sanders

  Bij de voormalige Rijkswacht, waarvan ik deel uitmaakte,ging het wel en bij zware onlusten deed men beroep op het Mobiel Legioen.Maar ja de Rijkswacht moest zo nodig verdwijnen. En ja moest er een éénmaking van de Brusselse Politie komen zou er nog al wat touw getrek zijn om Hoofdcommissaris te worden van de één gemaakte zone

 • Jan Van Lint

  Waarom kan één grote politiezone wel in andere veel grotere steden dan Brussel? Omdat er in Brussel veel geld bij betrokken is. Haal het geld er weg en de bestaande structuur stuikt in elkaar.