Studie: "Belgische huwelijken worden stabieler, maar ook selectiever"

Illustratiebeeld, getrouwd koppel.
Getty Images Illustratiebeeld, getrouwd koppel.
Huwelijken in België lopen de jongste jaren minder snel spaak. Dat blijkt uit een analyse van Statbel en de Universiteit Antwerpen. Huwelijken zijn stabieler geworden, maar de onderzoekers wijzen wel op de 'onzichtbare scheidingsgolf' van samenwonenden.

De laatste jaren treedt er een zeker stabilisatie op in de echtscheidingscijfers van ons land, na decennia van stijging. Deze cijfers, van scheidingen in een bepaald jaar, geven echter een vertekend beeld, want er wordt geen onderscheid gemaakt in kortlopende of heel lange huwelijken. Daarom keek het Centrum voor Demografie, Familie en Gezondheid (CPFH) van UAntwerpen en Statbel naar de manier waarop huwelijkscohorten (huwelijken gesloten tijdens eenzelfde jaar) evolueren door de tijd heen. "We ontwikkelden een database met alle huwelijken sinds de vroege jaren vijftig”, zegt Patrick Lusyne van Statbel. 

"Vervolgens berekenden we cumulatieve echtscheidingscijfers voor huwelijkscohorten van 1950 tot en met 2015. Op die manier kan het echtscheidingsgedrag van koppels die in hetzelfde jaar trouwden, over de tijd heen gevolgd worden.” De statistische analyse toont aan dat de oudste huwelijkscohorten de laagste echtscheidingscijfers vertonen. Tussen 1950 en 1965 was na 15 jaar huwelijk slechts 5 tot 10 procent gescheiden. Vanaf de jaren negentig is dat gestegen naar meer dan 1 op 4. Voor de cohorte van 2000 gaat scheidingspercentage na 15 jaar zelfs richting 1 op 3.

Scheidingen

Volgens Dimitri Mortelmans van CPFH tonen de cijfers aan dat door de tijd heen steeds sneller een hoger percentage van scheidingen bereikt werd. "Bijvoorbeeld: voor de huwelijkscohorte van 1965 duurde het dertig jaar voordat één op vijf van de koppels gescheiden was. Voor de huwelijkscohorte van 1980 duurde het slechts 15 jaar voor dezelfde grens van 20 procent bereikt was. Voor de cohorte van 2005 halveerde die tijd bijna nogmaals. Na pas 8 jaar is één vijfde van de paren al gescheiden. Bijna vier en een halve keer sneller dus dan koppels die huwden medio de jaren zestig."

Wel valt op dat bij de jongste huwelijkscohorten (2005 en 2010) een lichte kentering optreedt. De cohorte van 2005 zit op 10 jaar onder de cohorte van 2000 (23,88 procent tegenover 24,23 procent). De cohorte van 2010 op vijf jaar onder de cohorte van 2005 (10,18 procent tegenover 12,63 procent).

“Onzichtbare scheidingsgolf”

De verschuiving is klein en kan volgens de onderzoekers zelfs gedeeltelijk te wijten zijn aan methodologische redenen, maar ze toont wel aan dat minstens de versnelling in echtscheidingen mogelijk een halt is toegeroepen. Mortelmans verklaart dit door de zogenaamde 'onzichtbare scheidingsgolf'. "In de officiële echtscheidingscijfers zijn de breuken van samenwoners niet opgenomen. Jonge koppels gaan in toenemende mate samenwonen, waardoor het moeilijk wordt om nog een goed zicht te krijgen op familiedynamieken."

In ieder geval tonen de cijfers een indicatie dat huwelijken stabieler zijn geworden omdat ze ook selectiever zijn in hun samenstelling. Alleen de samenwonenden met de meest stabiele relaties trouwen nadien nog, waardoor de versnelling in echtscheiding nu een halt is toegeroepen. "Al mogen we niet vergeten dat België nog steeds aan de Europese top staat wat het aantal echtscheidingen betreft." 

Lees ook. Optimisme, vriendschap en een propere sokkenlade: expert deelt de geheimen van lang en gelukkig leven (+)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Willy Devlaminck

    Ik heb nog nooit zoveel echtscheidingen gezien. Het is een rage.