Studie: “Antilichamen Covid-19 blijven 2 à 3 maanden in bloed”

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Mensen die besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus hebben slechts een korte tijd antilichamen in hun bloed. Uit verschillende Chinese studies blijkt dat de antilichamen voor Covid-19 slechts twee à drie maanden waarneembaar zijn in het bloed van besmette personen. Voor andere, gelijkaardige virussen zoals SARS of MERS blijven er tot een jaar antilichamen zichtbaar. Wat dit betekent voor de immuniteit tegen Covid-19 blijft nog onduidelijk.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Een Chinees onderzoek bij 1.500 Covid-19-patiënten uit Wuhan toont aan dat 10 procent al na enkele weken geen antilichamen in het bloed meer had. Voor 74 procent waren de antilichamen na twee à drie maanden na de infectie verdwenen. Vooral bij diegenen die positief testten op het nieuwe virus maar geen symptomen vertoonden, verdwenen de antilichamen snel. 

Een andere studie waarvan de resultaten gepubliceerd werden in het vakblad 'Nature Medicine' vergelijkt het bloed van 37 besmette patiënten met weinig symptomen met een gelijkaardige groep die zwaar ziek is geweest. Het gaat om patiënten uit de Chinese regio Wanzhou. In de eerste groep had 40 procent geen waarneembare antilichamen meer enkele maanden na de infectie, tegen 13 procent voor de zwaar zieken.

Wetenschappers willen nu verder laten uitzoeken in hoeverre dit een effect heeft voor de immuniteit tegen het nieuwe coronavirus. De resultaten zijn ook van belang voor de ontwikkeling van een vaccin.

Lees ook:

Waarom we zo weinig mondmaskers dragen, ook waar ze verplicht zijn: “We willen niet als enige het heilig boontje uithangen” (+)
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Eynde

  Merkel zij ooit dat 60-70% van de bevolking besmet ging raken. We doen allerlei vertragingspogingen. er gaan nog veel mensen sterven. als er geen vaccin wordt gevonden. dit is nu zeer duidelijk

 • Nick Lersberghe

  @Noppe Bart Een gemiddelde wetenschapper gaat veel slimmer zijn en zijn vak veel beter kennen dan een gewone mens die eens een wetenschappelijk boek heeft opengedaan. Zo goed als alles waat jij aan zou denken, zullen zij al meerdere keren aan gedacht hebben en met goede reden laten vallen.

 • Godot Lilly

  Dus de Zweedse aanpak kan volledig in de prullenmand. En wat met een vaccin ? Op deze manier helpt een vaccinatie niet echt of niet lang genoeg. Wat nu ?

 • Maria Arens

  Niet iedereen maakt antilichamen tegen virussen, zo zijn er vele mensen. En dit virus doet dit blijkbaar nog minder.

 • Karel Flanders

  Als een vaccin gebaseerd zou zijn op antilichamen dan heeft het ook niet veel nut.