Studentenkring van UCLouvain geschorst na uit de hand gelopen dopen

Photo News
Na uit de hand gelopen studentendopen heeft de Université catholique de Louvain (UCLouvain) de kring MAF - die studenten lichamelijke opvoeding, kinesitherapie en revalidatie verenigt - tijdelijk geschorst. Dat meldde de RTBF vandaag. Tot januari moet de kring de deuren sluiten. Volgend academiejaar mag de vereniging geen dopen meer organiseren. Daarnaast besliste de faculteit Bewegings -en Revalidatiewetenschappen om MAF tijdelijk niet meer te erkennen als studentenorganisatie.

Volgens de RTBF, die een e-mail van de decaan van de faculteit citeert, werden eerstejaarsstudenten tijdens de dopen van MAF het slachtoffer van “een vernederende behandeling, fysiek en psychisch geweld en aanranding van de eerbaarheid”. De vicerector voor studentenaangelegenheden van UCLouvain, Didier Lambert, wil deze middag niet in detail treden, maar bevestigt dat MAF het protocol van de universiteit rond studentendopen heeft overtreden. Ook hij neemt “vernederende behandeling” en “fysiek geweld, waaronder klappen” in de mond.

De feiten dateren van 11 oktober en toen ze de UCLouvain ter ore kwamen, ondernam de universiteit naar eigen zeggen meteen actie. Er werden al meerdere maatregelen genomen, waaronder de tijdelijke sluiting van MAF en de intrekking van de erkenning van de studentenkring.

De universiteit zegt dat ze in gesprek zal gaan met de stad en de politie. Ze overweegt ook om een klacht in te dienen bij justitie. De vijftien eerstejaarsstudenten die hebben deelgenomen aan de doop van MAF, hebben een brief gekregen van UCLouvain dat ze individuele of collectieve begeleiding kunnen krijgen. De universiteit herinnerde hen er ook aan dat ze naar de lokale politie kunnen stappen.

Het parket van Waals-Brabant laat ondertussen weten dat het een tiental dagen geleden al een opsporingsonderzoek heeft geopend op verdenking van onterende behandeling en aanranding van de eerbaarheid bij MAF. Het parket schoot zelf in actie nadat het door de politie op de hoogte werd gesteld van de tijdelijke sluiting van de studentenkring, zegt procureur des Konings Jean-Claude Elslander.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • guy perain

    Dat belachelijk ''doop-gedoe'' moest al lang overal verboden zijn!!

  • Erwin Werwaarts

    Een schacht zou niet gedoopt moeten worden om dan pas toetreding tot een studentenclub te verkrijgen , maar de studentenclub zou zijn best moeten doen om de schacht over te halen om toe te treden , door de schacht zo te motiveren dat ie voor de club kiest . Het autoriteits-principe moet omgedraaid worden , want de menselijke integriteit is een hoger goed dan lidmaatschap van een club . Zoniet zal dit soort wantoestanden blijven bestaan .