Studentenjobs bij NMBS en Proximus te vaak naar kinderen van personeel volgens CD&V

CD&V-Kamerlid Veli Yüksel
belga CD&V-Kamerlid Veli Yüksel
De NMBS-Groep wijst tachtig procent van de studentenjobs prioritair toe aan kinderen van de eigen personeelsleden. Bij Proximus gaat bijna drie vierde (73 procent) van de studentenjobs naar kinderen van personeelsleden. Bpost scoort beter met een vierde van de studentenjobs voor verwanten. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) verzamelde. Hij pleit bij overheidsbedrijven voor een beperking van het aantal vakantiejobs voor kinderen van personeel tot 25 procent.

Dat de vacatures voor jobstudenten bij de overheidsbedrijven in eerste instantie worden aangeboden aan kinderen van personeelsleden die er werken, vindt Kamerlid Yüksel niet logisch. "Heel wat jongeren die niet verwant zijn met iemand die voor een overheidsbedrijf werkt, vallen zo uit de boot", zegt Yüksel. "Nochtans kan een eerste werkervaring als opstap naar een actieve loopbaan een wereld van verschil betekenen, in het bijzonder voor jongeren die in hun thuissituatie of omgeving niet in contact komen met mensen in het arbeidscircuit".

Het parlementslid merkt op dat Unia er onlangs op wees dat wie vakantiejobs reserveert voor kinderen van eigen personeel, de antidiscriminatiewet met de voeten treedt. "Wat volgens Unia wel proportioneel is en dus kan, is een beperkt percentage van de beschikbare studentenjobs toekennen aan kinderen van eigen personeel. Het grootste deel moet dus wel openstaan voor kandidaten die geen familieband hebben met personeelsleden. Met percentages van 73 procent (Proximus) en 80 procent (NMBS-Groep) lijkt het beleid te ver doorgeschoten", meent Yüksel.

Maatschappelijke rol

Hij vindt dat overheidsbedrijven het goede voorbeeld moeten geven en breed moeten recruteren. "Men heeft ook een maatschappelijke rol." Volgens Yüksel werkten er afgelopen zomer 349 jobstudenten bij de NMBS-Groep. Voor het geheel van 2017 wordt verwacht dat er bijna duizend (975) jobstudenten tewerkgesteld zullen worden. Proximus stelde tot en met juli 283 jobstudenten te werk, bij Bpost ging het om maar liefst 2.246 jongeren. 
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frank Van den Bulck

  Idem dito bij de Stad Antwerpen. Vertel eens iets nieuw !

 • Jozef Van Raemdonck

  Zoon of dochter van..... Als hij/zij maar bekwaam is. Bij B-Post is het wel een ramp. Jobstudenten = verloren post. Met alle problemen vandien

 • Cor Dierckx

  Ik dacht dat het bij zonen en dochters van politici net hetzelfde is en dat gaat dan over dik betaalde jobs. Maar nu het om wat kinderen van meestal arbeiders gaat wordt de bel geluid.

 • Jones Blackham

  Is al altijd zo geweest en is in privé bedrijven ook zo.

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Ons kent ons. In de politiek gaan de jobs dan weer te vaak naar kinderen van politici. Er ontstaan zelfs regelrechte politieke dynastieën. Maar daarover heb ik CD&V nog nooit horen klagen.