Studenten willen donderdag massaal afzakken naar Brussel om scholieren te steunen in klimaatprotest

Joel Hoylaerts / Photonews
De klimaatspijbelaars van Youth for Climate - die al vijf weken op straat komen voor het klimaat - krijgen donderdag de steun van studenten. De organisatie Students for Climate probeert daarvoor alle studenten van hogescholen en universiteiten over het hele land te mobiliseren.

"Sinds onze oprichting hebben we lokale comités opgestart in elke Vlaamse en Waalse studentenstad en roepen we studenten zowel online als offline op om donderdag naar Brussel af te zakken", vertelt Bakou Mertens, oprichter van Students for Climate.

Ambitieuzer

De studenten willen het initiatief van de scholieren van Youth for Climate steunen en tonen dat ook zij voor de volle honderd procent achter hun eis voor een ambitieuzer klimaatbeleid staan. Students for Climate wil zelfs nog verder gaan. Ze wil dat het volgende klimaatakkoord ook sociaal rechtvaardig is.


"Een vlakke brandstofverhoging, bijvoorbeeld, treft alleen de sociaal zwakkeren", stelt Mertens. "Vanaf volgende week gaan we in elke studentenstad debatten houden over mogelijke oplossingen. We zullen hier ook over stemmen om zo een algemeen beeld te krijgen van wat er leeft en hoe het wordt gedragen."

Midden maart, voor de wereldwijde actie ‘Global Strike for Future’ van Youth for Climate, willen de Students for Climate een groot slotoverleg organiseren in Brussel, om finaal over alle maatregelen en oplossingen te stemmen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Klimaatvoorstellen moeten sociaal aanvaardbaar zijn. Dat is al iets positiefs.

 • Ronny Biesen

  Woensdag staking, donderdag de spijbelaars? Wat een land, totaal onbestuurbaar. En dan een hoop incompetente regeringen die maar al te graag op de kar springen enkel om stemmenwinst te halen. Alle voorstellen die ik tot nu toe heb gehoord voor het klimaat brengen niets, enkel geld in het laatje van de staat. En daarna? Zuivere lucht kopen in Brazilie? Groene stroom, die zo grijs is dat er geen groen aan is, enz..? Mensen toch, waar zit het verstand van onze studenten?

 • marcel mampaey

  groen in Nederland heeft de oplossing gevonden mensen die ziek worden boven de 70 jaar niet meer helpen ge moet er maar opkomen. de jongeren van nu zijn meer met zich zelf bezig en weten niet hoe hard de ouderen gewerkt hebben voor hun kinderen alles te geven een beetje respect is hier op zijn plaats

 • Rudy Huybens

  blijkbaar hebben die nog nooit echt gehoord van de klimaatveranderingen in het verleden... ijstijden die afgewisseld werden met hete tijden. om de 26000 jaar ongeveer gebeurd dit. dit dank zij de hoek van de as die de aarde heeft.

 • Gert Martens

  Elke reden om niet op de schoolbanken te zitten is goed voor hen. De hele dag speeltijd. Betaalt de burger geen belastingen om hen te onderwijzen? In het bedrijfsleven heet dit ongewettigd afwezig. Tijdens de krokusvakantie ook zulk 'massaal' protest of met het vliegtuig op skivakantie?