Ga naar de mobiele website
^ Top

Studenten starten met bouw van zevende Belgische Solar Car

Twitter @MargotNeyskens
In Arendonk zijn studenten vandaag begonnen met de bouw van de Belgische Solar Car. Ze doen in oktober mee aan de tweejaarlijkse, meerdaagse World Solar Challenge in Australië, een race voor zonnewagens van 3.000 kilometer.

De afgelopen maanden hebben de 21 deelnemende studenten gewerkt aan een ontwerp van de zevende Belgische zonnewagen. Vandaag zijn ze gestart met de effectieve bouw. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) kwam langs om de bouw mee op te starten en plaatste een eerste stuk carbon. De wagen moet in juni klaar zijn.

Het carbon voor de buitenkant - zoals wordt gebruikt in Formule 1-wagens, woog bij de vorige wagen nog zo'n 50 kg. Dit jaar willen de 21 studenten dat nog sterk verminderen om de snelheid te verhogen. De cockpit wordt gemaakt van aramide, een stof die ook in kogelvrije vesten wordt gebruikt.

De deelnemers moeten wel een aantal belangrijke wijzigingen van het reglement inpassen. Zo mag er nog maar 4 m2 in plaats van 6 m2 aan zonnepanelen worden gebruikt. "Zonnepanelen worden efficiënter en de wagens begonnen tegen de snelheidslimiet aan te botsen. Minder grote zonnepanelen lossen dat op", zegt ingenieursstudent Thierry Garritsen.

De ambitie blijft evenwel winnen. "Een aantal jaar geleden zaten we nog zeven uur achter de winnaar. Later was dat nog maar anderhalf uur. We hebben dus echt tegenover elkaar de ambitie uitgesproken dat we gaan om te winnen", besluit hij.

Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug