Studente vindt oplossing voor Noord-Zuidstrop: "Béétje logisch nadenken en trein rijdt veel stipter"

BELGA
Een betere planning van treinen en sporen in Brussel kan het treinverkeer veel stipter maken. Dat zegt onderzoekster Sofie Burggraeve van het KU Leuven Mobility Research Centre vandaag in onze krant.

Burggraeve ontwierp voor haar doctoraat een nieuwe methode voor het opstellen van de dienstregeling in "flessenhals" Brussel, de grootste oorzaak van vertragingen op het hele spoorwegnet. In dat model zouden reizigers zeventien procent sneller door Brussel kunnen en is er minder vertraging voor de rest van het net.

Buffertijd
Burggraeve zorgt in haar model voor meer buffertijd tussen twee treinen op hetzelfde knooppunt en beter berekende extra minuten op plekken waar standaardvertragingen ontstaan.

"Het model dat bij ons ontwikkeld is, is zeer zeer low cost", zegt professor Pieter Vansteenwegen. "En vooral: het kan op zeer korte termijn getest worden en gebruikt bij het opstellen van toekomstige dienstregelingen."

Zal de NMBS het model van Burggraeve overnemen? En hoe kan het dat een studente de oplossing vindt voor een probleem waar de spoorwegen al jaren mee kampen? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken gratis!
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick tamsyn

  Minder vertraging is minder reden om te roepen voor meer personeel en te wijzen op overuren. Profitariaat wordt dan sneller zichtbaar

 • Jan D

  Hopelijk werkt het effectief. Het zo direct in real gaan inzetten heeft als mogelijk gevolg dat juist alles komt vast te zitten. Misschien het eerst enkel in het weekend inzetten en zien wat het geeft. En is het opgemaakt geweest puur in theorie of werd de belangrijkste factor voor vertragingen er ook mee in opgenomen? De mens en vooral zijn gebrek aan discipline...

 • Sven Kerstens

  Dat krijg je als je niet altijd staakt, oplossingen en vooruitgang!

 • juul kabas

  Vooraleer alles af te kraken, misschien toch maar eens luisteren naar deze jonge oplossing. Nmbs intelligentie is misschien toch wat vastgeroest.

 • Guido Verbist

  Nog eerst zien of het werkt in de praktijk