Studente Amaya Coppens (24): "Ik ben niet gearresteerd, ik ben gekidnapt"

Amaya Coppens in cel in Nicaragua.
RV Amaya Coppens in cel in Nicaragua.
"Ik ben niet gearresteerd, ik ben gekidnapt." Dat zegt de Belgisch-Nicaraguaanse studente Amaya Coppens, die eerder deze week werd vrijgelaten uit de gevangenis in Nicaragua, in een interview met Knack. De 24-jarige studente valt zwaar uit tegen het regime van Daniel Ortega. “Ik ben psychologisch zwaar gefolterd”.

Begin deze week kwam een vijftigtal politieke gevangenen vrij in Nicaragua. Coppens zat al sinds september vast vanwege haar deelname aan protesten tegen president Ortega. "Ik ben op 10 september 2018 gekidnapt zonder arrestatiebevel van een rechter. Het heeft ongeveer negen dagen geduurd voor ik contact kon opnemen met mijn advocaat", vertelt ze. "Ik werd in de gevangenis El Chipote ondergebracht, op mijn officiële akte staat dat ik pas op 15 september gearresteerd ben."

Steun van de universiteit UNAM waar ze geneeskunde studeerde, was er niet. "Al de tweede dag van de protesten verplichtten ze de studenten deel te nemen aan de gewelddadige tegenbetogingen die de regering organiseerde", aldus Coppens. "Wie niet deelnam aan de tegenbetogingen, moest zich uitschrijven (...) Ik zat in het vijfde jaar geneeskunde, maar ik besloot voor een belangrijkere taak te kiezen. Ik heb mijn sociaal engagement getoond. Vanaf dat moment tot vandaag blijf ik strijden voor de rechten van mijn landgenoten."

De studente zegt tijdens haar gevangenschap "psychologisch zwaar gefolterd" geweest te zijn. Ze verwijst naar een hongerstaking van de politieke gevangenen. "Tijdens onze hongerstaking organiseerden de cipiers elke avond een barbecue naast onze cellen." Telkens alvorens ze in de cel gingen, moesten ze zich ook volledig uitkleden en naakt vooroverbuigen voor verschillende mensen, luidt het.
Fysiek is Coppens niet gefolterd, maar ze zegt dat ze een uitzondering vormde op andere politieke gevangenen doordat haar zaak dankzij haar familie onmiddellijk de nationale en internationale media haalde. "Eens mijn verhaal bekend werd, waren ze voorzichtiger met mij."

Zelf denkt ze er niet aan om Nicaragua te verlaten en naar haar geboorteland België te verhuizen. "Hier in Nicaragua ben ik niet veilig. Ik niet, maar andere Nicaraguanen ook niet. Iedereen die voor zijn rechten opkomt, kan opgepakt worden. Ik kan elke dag weer gekidnapt worden. Toch heb ik het gevoel dat ik hier nuttig ben. Ik blijf hier en ik ga hier voor de mensenrechten blijven strijden", zegt ze nog in het interview met Knack.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexandra Diaz Aviles

  Jullie snappen duidelijk niet waar het om draait. Ga zelf eens naar daar. En blijf onverschillig. Goe bezig.

 • Roger Brouwers

  Een uitleg gelijk een ander.Ge weet als ge daar wat oren gaat maken wat er u te wachten staat.

 • joris van vlaenderen

  waarom wordt die niet teruggehaald???

 • Jozef Verstraeten

  Ja, het regime daar is er een om niet te benijden. Maar als je zelf in hongerstaking gaat en de cipiers organiseren dan een bbq, dat is geen psychologische foltering...