Student sterft na uit de hand gelopen studentendoop:"Door zoutgehalte in visolie kunnen hersenen opzwellen”

De bewuste blokhut in Vorselaar waar de doop plaats vond.
RV De bewuste blokhut in Vorselaar waar de doop plaats vond.
De student van de KU Leuven die na zijn studentendoop in een coma belandde, is gestorven. Hij moest enorm veel visolie drinken waardoor zijn lichaam overreageerde en veel vocht vasthield. Daardoor kunnen de hersenen opzwellen. Dat legde spoedarts Jan Stroobants van het ziekenhuis ZNA Middelheim vanochtend al uit in ‘Start je dag’ op Radio 2 Antwerpen.

Een student van de KU Leuven werd in de nacht van woensdag op donderdag in kritieke toestand opgenomen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen na een uit de hand gelopen studentendoop in het Kempische Vorselaar. De jongeman van de Antwerpse studentenclub in Leuven Reuzegom raakte in coma na het drinken van visolie.

Spoedarts Jan Stroobants legt uit wat er gebeurd zou kunnen zijn: “Visolie is op zichzelf een gezond product. Maar als je er te veel van inneemt op korte termijn dan gaat het lichaam overreageren. Visolie is namelijk heel zout. Ons lichaam wil blijven functioneren en gaat die overdaad aan zout compenseren door excessief veel vocht vast te houden. Daardoor gaan je hersenen zwellen waardoor je organen uitvallen en op die manier beland je in een coma.”

Ondertekenen van doopcharters

De spoedarts merkt wel op dat studenten steeds minder vaak op de spoeddiensten belanden na een doop. Studentenverenigingen engageren zich de laatste jaren via een charter waarin ze afspreken met de universiteit wat mag en wat niet, zegt hij. De betrokken studentenclub weigerde echter zo’n charter. Volgens Stroobants blijven studenten ook vaker nuchter tijdens de doop.

“We zullen de studenten van Reuzegom ter verantwoording roepen, maar de absolute prioriteit ligt momenteel bij de ondertekening van het doopcharter door alle studentenclubs.” Dat stelt de Leuvense rector Luc Sels. Het charter met betrekking tot dopen werd in 2013 opgesteld in overleg met de Leuvense studenten, politie en onderwijsinstellingen. Het werd ondertekend door alle studentenverenigingen die lid zijn van de Leuvense Overkoepelende Kringorganisatie, maar de naar schatting vijftien à twintig andere clubs weigeren. Ondanks de nieuwe poging die rector Sels een jaar geleden ondernam. Het charter vertrekt van principes met betrekking tot menselijke waarden en en legt richtlijnen op zoals het niet gebruiken van dieren en dergelijke. Het draaiboek dient ook op voorhand voorgelegd te worden aan de politie.

“We zijn over het doopcharter al een jaar tevergeefs samen met de politie aan het onderhandelen met de studentenclubs die niet tot de KU Leuven behoren zoals Reuzegom en die tot dusver weigeren dit te ondertekenen. We kunnen ze niet dwingen de spelregels na te leven, maar willen naar aanleiding van dit feit de druk opnieuw opvoeren. Dat is in dit verband momenteel onze absolute prioriteit. Er is hierover contact opgenomen met het Leuvense Seniorenconvent dat deze studentenclubs overkoepelt”, aldus Luc Sels. 

Het parket van Antwerpen afdeling Turnhout heeft vijf doopmeesters en organisatoren verhoord, maar nadien weer vrijgelaten.  De student verkeert volgens de meest recente berichtgeving nog steeds in coma. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Van de Wal

  Elitair studentenclubje met rijkeluiskinderen.De rijke mamma en pappa zullen hun dure advocaten er wel opzetten om hun verwende kinderen vrij te pleiten.Later kunnen ze dan nog altijd in de politiek gaan als ze voor niks anders meer goed zijn.......

 • George Verbeek

  @Danny, ja het ging hier niet over een paar capsules visolie, maar om liters. Alles is giftig vanaf een zekere hoeveelheid, inclusief water, zuurstof, en zo ook visolie

 • Lutgard Crombez

  Gewoon verbieden die studentendopen, zie er het nut niet van in.

 • Severien De smedt

  Vind zo n studentendoop belachelijk en niet meer van deze tijd. Afschaffen die vettigheid

 • danny buyse

  Ik begon mij al zorgen te maken want ik neem ook veel visolie die omega 3 - 6 - 9 bevatten om mijn cholesterol op peil te houden. Maar ik veronderstel dat dit van een heel andere orde is anders zou dit verboden worden als supplement!