Student Kick-Off loopt tienduizenden euro's mis door stiekem weggeven bier

Een optreden van Les Truttes tijdens de Gentse Student Kick-Off in 2013.
kos Een optreden van Les Truttes tijdens de Gentse Student Kick-Off in 2013.
Student Kick-Off (SKO), het jaarlijkse openingsfeest van het academiejaar in Gent, loopt jaarlijks tienduizenden euro's mis, omdat vrijwilligers massa's bier weggeven. Dat schrijft Schamper, het studentenblad van de Universiteit Gent. In 2013 zou het om 70.000 euro gegaan zijn, goed voor 43 procent van de drankomzet.

"We hadden al enige tijd een vermoeden dat er heel wat drank weggegeven werd, maar toen we in 2013 bekeken om hoeveel dat precies ging, vielen we echt achterover. Zoiets is niet leuk om te horen", zegt Ulrieke Van de Weghe, verantwoordelijke voor de drankverkoop van SKO, aan Schamper.

In 2013 maakte Student Kick-Off 27.000 euro winst, maar dat had 70.000 euro meer kunnen zijn, goed voor zo'n 43 procent van de winst. In 2014 daalde dat percentage naar 24 procent, maar dat valt vooral te wijten aan het slechte weer, zo meent Jochen Merlier, die vorig jaar in de kernorganisatie van SKO zat.

Gebrek aan vergoeding

Waarom de vrijwilligers zo kwistig zijn met gratis drank? Omdat ze oneerlijk vergoed worden, zo blijkt uit een rondvraag van Schamper. "Je ontvangt slechts een bon per gewerkt uur, wat echt wel weinig is voor het zware werk dat je moet leveren", aldus een vrijwilliger aan het studentenblad.

Bovendien is er volgens vele vrijwilligers een gebrek aan communicatie en transparantie. "Een organisatie als SKO gaat om met enorme bedragen en krijgen hun inkomsten vooral door sponsors", klinkt het. Velen zijn zich daarom niet bewust dat de drankinkomsten van groot belang zijn. "Vrijwilligers denken soms te vaak dat we enorm veel geld over hebben, maar wij moeten ook elke euro twee keer omdraaien voor we hem kunnen uitgeven", zegt Ulrieke Van de Weghe van SKO.