Student (18) doodgestoken in Antwerpen: dader beticht van moord

In het centrum van Antwerpen is een jongeman rond middernacht doodgestoken met een mes. De dader is aangehouden. De 49-jarige verdachte van het steekincident op de Oudevaartplaats ontkent zijn betrokkenheid bij de feiten niet. Dat liet parketwoordvoerder Stéphanie Chomé vandaag weten in een persmededeling. De verdachte werd vandaag voor de onderzoeksrechter geleid en wordt beticht van moord.

Het incident speelde zich rond 23.20 uur af aan café De Oude Vaart op de Oude Vaartplaats aan de stadsschouwburg. Eerder op de avond was de dader uit het café gezet. Toen hij terugkwam ontstond er een woordenwisseling met een groep jongeren die op het terras zaten. Plots haalde de dader een mes boven en stak er het 18-jarige slachtoffer mee in de buik.

Toen omstanders en vrienden van het slachtoffer zagen wat er gebeurd was, gingen ze de dader achterna. Hij werd op enkele tientallen meters van het terras tegengehouden en in elkaar geslagen. De politie kwam ter plaatse en voerde de dader af. De neergestoken jongeman werd nog gereanimeerd maar overleed volgens de politie rond 00.30 uur aan zijn verwondingen.

"De verdachte, eveneens een Antwerpenaar van 49 jaar wordt vandaag voor de onderzoeksrechter geleid die over zijn aanhouding zal beslissen", klinkt het in de persmededeling.

Er zijn volgens het parket aanwijzingen dat de verdachte in dronken toestand een mes trok en vervolgens het slachtoffer neerstak. "Inmiddels werd de verdachte gehoord. Hij ontkent zijn betrokkenheid bij de feiten niet", klinkt het. De juiste omstandigheden van het incident worden verder onderzocht. De 49-jarige werd ondertussen aangehouden en wordt beticht van moord.

Steunbetuigingen
De burgemeester en het college van de stad Antwerpen reageren "met grote verslagenheid en diepe afschuw op de steekpartij. De bestuurders spreken over "een daad van onbegrijpelijk en volstrekt zinloos geweld". Hun gedachten gaan uit naar de familie en de vrienden van het slachtoffer.

Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt namens de Vlaamse regering zijn diepste medeleven aan de familie, vrienden en naasten van het slachtoffer van de dodelijke steekpartij in Antwerpen. "Ontzet en met afgrijzen heb ik kennis genomen van deze totaal zinloze brutaliteit. Ik wens ook alle leerlingen van de Sint-Ludgardisschool in Antwerpen, waar het slachtoffer studeerde, sterkte toe in deze zeer moeilijke omstandigheden de komende dagen", aldus nog Kris Peeters.

BELGA
vmma

Aangepast lesschema
Alle leerlingen van de Sint-Ludgardisschool in Antwerpen, waar het slachtoffer studeerde, krijgen morgen een aangepast lesschema. Dat is te horen bij de directie. In tegenstelling tot sommige mediaberichten is er geen dag vrijaf voor de zesdejaars.
    
Het slachtoffer zat sinds zijn kleutertijd op de Sint-Ludgardisschool. Volgens de directie ging het om een bekende en graag geziene scholier. Veel leerlingen zijn vandaag al samengestroomd aan de school en in groep naar de plaats van het misdrijf gewandeld. Daar werden bloemen neergelegd.
    
"Momenteel wordt er samen met de stad overlegd hoe we de leerlingen morgen het best opvangen", zegt directrice Ann Fransen. "We zullen moeten afwachten hoe ze reageren, maar de leerlingen worden 's ochtends alleszins opgevangen. Daarna komt er wellicht een aangepast lesschema. We hebben de leerkrachten al gevraagd om geen toetsen te organiseren."
    
Alle leerlingen krijgen vandaag nog een mail met toelichting, maar worden wel op school verwacht. Een dag vrijaf komt er niet.

BELGA