Stroomstoring in groot deel Antwerpse haven

Een groot deel van het oostelijke havengebied in Antwerpen heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een aantal uren zonder stroom gezeten. Onder meer MSC Home Terminal, GM Belgium en Case New Holland moesten hun activiteiten staken. Een aantal goederentreinen kon de haven niet in of uit, anderen liepen vertraging op.

Volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen is er een incident geweest in de middenspanningskabelruimte van het transformatorstation ter hoogte van Opel Belgium aan de Noorderlaan. "Dat heeft voor een tijdelijke en uitzonderlijke spanningsonderbreking gezorgd", luidde het. Kort na middernacht was de panne hersteld. Het Havenbedrijf zegt nog dat alles in het werk gesteld wordt gesteld om de oorzaak te achterhalen.

Het treinverkeer in de haven ondervond donderdagnacht heel wat hinder. Volgens Infrabel liepen 21 goederentreinen een vertraging op tussen 15 minuten en 2 uur, met een gemiddelde van 45 minuten.

Vier andere goederentreinen staan nog stil en zullen vrijdagavond met een dag vertraging kunnen vertrekken. Drie treinen konden Antwerpen niet binnenrijden en worden met vertraging bij het vormingsstation verwacht. Daarnaast kampten zeven seinhuizen en aantal overwegen met storingen. De eerste melding liep omstreeks 22.15 uur binnen en pas om 4 uur was de situatie genormaliseerd.
Ook heel wat bedrijven werden getroffen door de panne. Bij de MSC Home Terminal, aan het Delwaidedok in het noordoosten van de haven, konden een tiental ploegen niet werken omwille van de stroomonderbreking. De hinder duurde er van 22.15 tot 23.45 uur.

Bij General Motors lag de wagenproductie zowat een uur stil. Sommige afdelingen hadden vier uur nodig om weer op te starten na de stroomonderbreking. Ook bij Case New Holland nabij de Luithagen lag het werk van de nachtploeg met ongeveer 200 medewerkers stil tussen 22.15 en 1.20 uur.

In het zuidoosten van het havengebied werd onder meer Zuidnatie getroffen door de stroompanne, maar daar bleef de hinder beperkt. In de dorpskernen van Zandvliet en Berendrecht zorgde de storing voor niet al te grote problemen.

Als gevolg van de stroompanne in het postsorteercentrum raakte heel wat post niet in de provincies Antwerpen en Limburg. (belga/jv)