Stroomprijs piekt door koude en schaarste op elektriciteitsmarkt

ANP
De groothandelsprijs van elektriciteit die vandaag geleverd wordt, is gestegen tot 185 euro per megawattuur. Dat is fors meer dan de voorbije maanden, toen de prijs schommelde tussen 70 en 80 euro met uitschieters tot 120 euro. Het gaat om de op een na hoogste piek ooit. De prijs is het hoogst tussen 18 en 19 uur. Bij sommige energiecontracten van gezinnen en bedrijven worden deze prijzen mee ingecalculeerd in de eindfactuur, schrijft De Tijd.

De prijspieken staan in schril contrast met die van de buurlanden. In Duitsland (55 euro) en Nederland (66 euro) liggen de prijzen meer op het niveau van de rest van de maand. Alleen in Frankrijk (115 euro) liep de prijs deze week op, maar minder uitgesproken dan in ons land.

Ook de prijs van elektriciteit die morgen wordt geleverd, blijft hoog: bijna 133 euro per megawattuur. Morgenavond tussen 18 en 19 uur is er een piek van 326 euro per megawattuur. Stroom die vandaag wordt geleverd, kost op de stroombeurzen 185 euro per megawattuur, met uitschieters tot 500 euro per megawattuur vanavond. Dat zijn net geen records.

De prijspieken zijn het gevolg van krapte op de elektriciteitsmarkt. Het aanbod wordt onder andere beperkt door de problemen in de kerncentrales, terwijl de vraag in ons land en Frankrijk stijgt door de lagere temperaturen.

Biogascentrales

Niet alleen draaien heel wat kerncentrales momenteel niet, ook meer dan een op de vijf kleine biogascentrales ligt al een hele tijd stil, meldt De Tijd.

Biomassa is naast zon, wind en waterkracht een methode om groene stroom te produceren. Maar van de 75 kleinschalige biogascentrales in Vlaanderen liggen er heel wat stil. Vorig jaar waren er zestien - meer dan een op de vijf - die geen enkele dag stroom hebben geproduceerd. Dat blijkt uit cijfers die opgevraagd werden door Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne, de energiespecialist van CD&V.

Dat veel installaties stilliggen, komt door problemen met de vergunningen, technische problemen door gebrekkige installatie of slecht onderhoud. “Er is nood aan meer begeleiding en ondersteuning voor de uitbaters”, zegt Bothuyne.

De sector kreeg eerder dit jaar een duwtje in de rug door investeringssteun voor nieuwe installaties. Bestaande installaties kunnen nog rekenen op steun via certificaten. Bothuyne pleit echter voor een bijkomende eenmalige steun om stilgevallen installaties weer te activeren. “Dat kan nuttig zijn in tijden van stroomschaarste”, zegt hij.

Loop flows

Ook kunnen door de zogenaamde 'loop flows' of stroomoverschotten van Duitse windenergie sommige hoogspanningslijnen in België niet meer worden gebruikt voor de import van stroom voor eigen gebruik. 

TIP: Wie is voor jouw situatie de goedkoopste energieleverancier? Vergelijk hier alle prijzen
340 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Nu nog de slimme meter en de klus is geklaard dan betalen die met zonnepanelen ook nog een pak meer dat er niets meer van overblijft want het is eenmaal maffia ten top.

 • Geert Tamsyn

  Eric Urkens, naar het verleden blijven staren levert niks op. Nieuwe kerncentrales zijn onbetaalbaar, de stockage van het afval is ook peperduur en bovendien oneindig. De toekomst van de elektriciteitsproductie is gedecentraliseerd en moduleerbaar, en dat zijn nu net de twee kenmerken die kerncentrales niet hebben.

 • Lucien Mertens

  Schaamteloos z'n burgers beliegen en bestelen is zowat het "enige" waar België écht goed in is...om het even welke kleur die inhalige farizeeërs aanhangen.

 • Leopold Vanhoof

  Wat worden we toch goed geregeerd door onze hardwerkende, zakkenvullende politici met hun, o zo grote verantwoordelijkheden.

 • Nancy Verhoeven

  Stroomprijs piekt ...door invoering luxetarief BTW op elektriciteit van deze regering.