Stroompanne treft 40-tal straten rond Heizel en ook Memorial Van Damme, herstelling zal uren duren

Nafi Thiam op de Memorial Van Damme, waar weinig hinder door de stroompanne wordt ondervonden.
belga Nafi Thiam op de Memorial Van Damme, waar weinig hinder door de stroompanne wordt ondervonden.
De omgeving van de Heizel en het Koning Boudewijnstadion wordt getroffen door een grote stroompanne. In totaal zitten zo'n 40 straten zonder elektriciteit, meldt elektriciteitsnetbeheerde Sibelga. De herstellingen zullen enkele uren duren. De atletieknummers op de Memorial Van Damme verlopen 'in het duister': noodgeneratoren zorgen voor licht, maar dat is minder sterk dan normaal. Op tv merk je daar evenwel weinig van.

"Het gaat om een dubbel defect op een van onze ondergrondse kabels", zegt woordvoerster Iris Fostiez van Sibelga. "Het Brusselse elektriciteitsnet is opgebouwd in cirkels waardoor het bij een panne op een kabel meestal mogelijk is om een buurt toch snel opnieuw te bevoorraden, door de cirkel in de andere richting te volgen. Hier gaat het om een dubbel defect, waardoor die oplossing niet mogelijk is en er een fysieke herstelling van de ondergrondse kabel moet gebeuren."

"Afhankelijk van de bodembedekking waar onze mensen door moeten, kan dat al snel een paar uur duren. Ligt de kabel onder beton, dan zal het moeilijker worden dan met een andere bodembedekking. Ik vrees dat het toch een uur of drie, vier zal duren voor iedereen weer elektriciteit heeft."

Extra verlichting aan stadion
Het incident zou geen gevolgen mogen hebben voor de ziekenhuizen in de omgeving, of de Memorial Van Damme die in het Koning Boudewijnstadion plaatsvindt. Daar werken ze momenteel met noodverlichting. Voor de mensen die de atletiekmeeting thuis volgen op televisie, worden de beelden lichter gemaakt. Tegen het einde van de atletiekmeeting zouden er extra lichten geplaatst worden in de buurt van het Koning Boudewijnstadion zodat bezoekers straks veilig naar hun auto kunnen wandelen.

"Bedrijven of instellingen die elektriciteit broodnodig hebben voor hun werking, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, zijn veelal voorzien van stroomgroepen om zelf elektriciteit op te wekken bij een panne. Zo ook het Koning Boudewijnstadion."
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jeoffrey Van winnendaele

    Maar het net is hier voor 98 procent betrouwbaar . Et valt af en toe eens uit op verschillende plaatse maar dat is zo gefixt!

  • stijn rogiers

    Typisch belgica

  • Thom Wokke

    BELGIË op zn best.hahaha