Strijd tegen sociale fraude brengt ruim 1 miljard in het laatje

Open Vld-minister Philippe De Backer is verantwoordelijk voor de strijd tegen de sociale fraude.
BELGA Open Vld-minister Philippe De Backer is verantwoordelijk voor de strijd tegen de sociale fraude.
De strijd tegen sociale fraude heeft tussen 2015 en midden 2019 1,1 miljard euro in het laatje gebracht. Als oorzaak wijst bevoegd minister Philippe De Backer (Open Vld) naar de hervorming die hij bij de inspectiediensten doorvoerde, en naar de prioriteiten die de regering heeft gesteld.

Bij het begin van de legislatuur haalde de overheid 138,7 miljoen euro uit de strijd tegen de sociale fraude. Tijdens de eerste helft van dit jaar was dat nagenoeg evenveel en ook de voorgaande jaren bedroeg de opbrengst zowat het dubbele van in 2015.

De hoogste inkomsten vloeiden voort uit de strijd tegen fraude met sociale bijdragen (724,8 miljoen euro) en uitkeringsfraude (279,1 miljoen euro).

Volgens de ontslagnemende minister heeft de hervorming die hij twee jaar geleden doorvoerde, de inspectiediensten meer slagkracht gegeven. Hij zette ook meer mensen en middelen in voor de strijd tegen de grote internationale fraude, vooral in de bouw en het transport, en tegen uitkeringsfraude. 

Om de strijd verder te zetten, pleit De Backer voor een grotere samenwerking tussen politie, justitie en inspectiediensten.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Anna Pauels

  Ze zouden beter de aftrekposten en fiscale fraude bij zelfstandigen aanpakken, daar zijn meerder miljarden te rapen, en dat zou correcter zijn tegenover de gewone werknemer ,maar daarover geen voorstel

 • Mario Tersago

  1 miljard.. Zijn ze nu pluimen in hun eigen 'gat' aan het steken? Het is positief, maar het gaat over een peuleschil van wat er werkelijk wordt ontdoken of gefraudeerd. Typisch is een rechtzaak voor miljoenenfraude die herleidt wordt tot hooguit een paar honderduizend euro. Een gewone burger die belastingen niet correct invult? Die krijgt nog eens een boete er bovenop.

 • Erik Moens

  "Strijd tegen sociale fraude brengt ruim 1 miljard in het laatje" Mooi!! Nu de fiscale fraude, die brengt makkelijk een veelvoud op.

 • rudy bryssinck

  Marc! die overschot (9 milj) kan hij direct ophalen bij die omhooggevallen voetballerkes

 • Michel Jacobs

  Dat is nog niet 1% van de fiscale fraude en nog geen 0.1 % van de belasting ontwijking. Breng de belastingdruk naar een aanvaardbaar niveau , maar cash die belastingen dan ook.Dan ga je nòg miljarden over hebben. Dat is geen linkse praat, dat is de werkelijkheid: zo lang niet iedereen zijn 'fair share' bijdraagt, zal iedereen een fraude mentaliteit blijven hebben in dit land.De kleintjes zijn maar klein bier vergeleken met de kapitaalkrachtigen, niet vergeten.