Strenge veiligheidsmaatregelen voor Catalaanse massabetoging in Brussel

Ousted Catalan leader Carles Puigdemont leaves after a news conference in Brussels, Belgium, December 6, 2017. REUTERS/Yves Herman
REUTERS Ousted Catalan leader Carles Puigdemont leaves after a news conference in Brussels, Belgium, December 6, 2017. REUTERS/Yves Herman
De Catalaanse massabetoging vindt vandaag plaats onder strenge veiligheidsmaatregelen. Na de rellen in Brussel van afgelopen weken werd de politiecapaciteit opgedreven. De organisatoren verwachten minstens 20.000 Catalanen. De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal de menigte aan het einde van de manifestatie toespreken.

Na de rellen in Brussel de afgelopen weken staan de veiligheidsdiensten op scherp en wordt de politiecapaciteit versterkt. "Voor de manifestatie zelf zal er personeel instaan voor het aspect mobiliteit. Er zal een reserve zijn voor openbare orde met steun van de federale politie en andere lokale zones en er zal eveneens personeel in burger aanwezig zijn", aldus politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Hotels vol

Het initiatief voor de massabetoging komt van de Catalaanse Nationale Vergadering (ANC) en Òmnium Cultural, de twee pro-onafhankelijkheidsorganisaties. Nadat ze onder de titel 'Omplim Brussel.les', vertaald als 'we gaan Brussel vullen', hun oproep lanceerden, kregen ze al snel meer dan 90.000 volgers op de sociale media. Intussen worden er meer dan 20.000 Catalanen verwacht voor de massabetoging. De Brusselse hotels zijn volgeboekt, laat de Brussels Hotel Association weten. 

Respect

De organisatoren willen geen boodschap verspreiden voor een onafhankelijk Catalonië, maar vragen aan Europa respect voor de Catalanen en hun rechten.
"We willen bij de Europese instellingen ook aanklagen dat ze hun nationale principes verloochenen en de burgerrechten van de Catalanen moeten respecteren", vertelt Adrià Alsina, woordvoerder van de ANC.

Jubelpark

De betogers verzamelen vanaf 10 uur in het Jubelpark, waar het vertrek van de betoging voorzien is om 11.30 uur. De manifestatie zet zich in gang op de Renaissancelaan om dan via de Kortenberglaan, de Stevinstraat, en de Etterbeeksesteenweg op het Jean Rey Plein te eindigen. Op het volledige parcours geldt een parkeerverbod en de voertuigen die niet tijdig weg zijn, zullen getakeld worden, meldt de politie. 

Aan de automobilisten wordt aangeraden de Europese wijk en de oostelijke rand zo veel mogelijk te mijden. Vanaf 10 uur wordt de Reyers-centrumtunnel preventief afgesloten. 
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  En betaalt NVA de rekening daarvoor?

 • Wim Tijskens

  Mekkeren over geld dat besteed geweest zou zijn aan een voetbalstadion, maar met geen woord reppen over de kosten van een seperatistische en populistische betoging... Komt de Palestijnse kwestie ter sprake, zullen 'ze' wederom geen mening hebben. Misselijkmakend, de N-VA met al zijn fans.

 • jos meurrens

  Dat dergelijke betoging in Brussel plaats vindt is gans normaal. Brussel de hoofdstad van de EU, waar alle EU instellingen gevestigd zijn. Daar het een betoging was tegen de EU instellingen, is dan ook logisch dat die gehouden wordt daar waar de instellingen zijn.

 • André Ducournau

  Stuur de factuur maar naar Bart de Wever.

 • jintha peeters

  europa mag niet topeven aan zo soort van separisten en nationalisten als je zie waaruit de nva ontstaan is weet je al genoeg en nog steeds zingen ze liederen van nazi duitsland en zuid afrikaanse apartheidliederen er moet een cordon komen rond deze partij en nu zagen de nva leden niet als er een betoging is maar anders in het kot te klein weg met deze parij en hun gedachtegoed barst vlaanderen en leve belgie