Strenge politiecontroles in West-Vlaanderen voor Verkeersveilige Nachten

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
In heel de provincie West-Vlaanderen zullen er van deze avond af strenge politiecontroles plaatsvinden. De controleactie, die twee dagen duurt, kadert in het project Verkeersveilige Nachten op initiatief van gouverneur Carl Decaluwé. De Verkeersveilige Nachten zijn inmiddels aan hun achttiende editie toe.

De BOB-campagne loopt al enkele weken, maar met de Verkeersveilige Nachten wordt in West-Vlaanderen nog een tandje bijgestoken. Nagenoeg in alle politiezones zullen er dispositieven geplaatst worden waar bestuurders zullen gecontroleerd op alchohol- en drugsgebruik. Maar ook andere diensten, zoals de sociale inspectie en de Vlaamse Belastingsinspectie, werken mee aan de actie, samen met een 40-tal jonge krachten uit de politieschool.

"We moeten blijven werken en sensibiliseren", zegt gouverneur Decaluwé. "Uit de cijfers tot en met september blijkt dat het aantal inbreuken ongeveer stabiel is gebleven, dus we blijven voorzichtig. Er is ook een trendbreuk in het aantal verkeersdoden. Na een jarenlange daling merken we nu toch een opwaartse knik op."

BOB
De gouverneur vraagt ook aan de passagiers om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Soms wordt een BOB aangeduid, maar houdt die persoon zich daar niet aan. We vragen passagiers niet in te stappen, of om uit te kijken naar alternatieven. Eén op de vijf verkeersdoden is namelijk een passagier."

Verwacht wordt dat de controles efficiënter zullen verlopen, want sinds dit jaar mag het samplingtoestel bij wet gebruikt worden. Dat toestel meet de alcohol in de wagen. Als de resultaten positief zijn, wordt de bestuurder aan een ademcontrole onderworpen. "Veel zones beschikken al over zo een toestel en ze zullen daar gebruik van maken", klinkt het.

Dit jaar werden al zo'n 80.000 controles uitgevoerd in West-Vlaanderen. Daar moeten er in de laatste maand nog zo'n 35.000 bijkomen. Decaluwé maakt er een punt van om de komende twee nachten zelf alle dispositieven te bezoeken.