Straks e-boeken ontlenen in de bibliotheek

In Antwerpen is  vandaag de aftrap gegeven voor een pilootproject van de Vlaamse overheidsorganisatie Bibnet in samenwerking met openbare bibliotheken. Die gaan een jaar lang een beperkte collectie e-boeken ontleenbaar maken voor hun leden, aan de prijs van 5 euro voor 3 boeken.

Volgens Bibnet is het doel om de gemiddelde Vlaming op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met e-boeken, die hier slechts moeizaam hun doorbraak vinden.

Het beschikbare digitale assortiment omvat zowat 400 titels, zowel fictie als non-fictie. Het gaat om "actuele" werken, zij het niet de allerrecentste, die een doorsnee zouden vormen van het huidige fysieke bibliotheekaanbod. Ontlenen en lezen kan via een tablet- en smartphone-app, die nu al beschikbaar is op Android-toestellen en binnenkort ook op iPhone en iPad. In overleg met de deelnemende uitgeverijen werd besloten om niet voor e-readers te kiezen.

"Bestanden voor e-readers komen makkelijker in de piraterij terecht en dat kan natuurlijk niet bedoeling zijn", zegt Bibnet-directeur Jan Braeckman. "Maar we willen vooral ook op een zo groot mogelijk publiek mikken, dat nog geen gebruik maakt van e-boeken. Onderzoek wijst uit dat bijna een op de twee gezinnen een tablet in huis heeft."

Om de kosten van het systeem te kunnen dekken, vragen de bibliotheken een kleine vergoeding voor het ontlenen, terwijl gedrukte boeken voor leden meestal gratis zijn. "Je moet het veeleer vergelijken met het ontlenen van een cd of dvd", zegt Braeckman. "Bovendien heeft het grote voordelen: van gedrukte boeken zijn bijvoorbeeld vaak alle exemplaren uitgeleend."

Bibnet mikt voor het pilootproject op zowat 90.000 e-boekontleningen.

Screenshot YouTube