Strafopschorting voor afranselen gehandicapte

De correctionele rechtbank in Turnhout heeft de 19-jarige Eli V. schuldig bevonden aan poging tot diefstal met geweld en het onrechtmatig toe-eigenen van het politieambt. Samen met een minderjarige probeerde de man een gehandicapte man geld afhandig te maken. De dader kreeg echter strafopschorting gezien zijn spijtgetuigenis en zijn jonge leeftijd. Het parket had een werkstraf gevorderd.

De feiten dateren van juni 2006. Een 43-jarige man met het downsyndroom werd in Voortkapel door twee jongeren tegengehouden. Ze probeerden hem achttien euro afhandig te maken. Een van hen deed zich voor als agent. Het hele gebeuren werd gefilmd met een gsm en later op YouTube geplaatst. Kort na het uitlekken van het filmpje op het internet, gingen de twee daders zich aangeven.

De minderjarige kreeg een straf van de jeugdrechtbank. De meerderjarige werd destijds voorgeleid bij de onderzoeksrechter maar werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Hij kreeg toen wel een alcohol- en caféverbod opgelegd. Eli V. heeft nu strafopschorting gekregen. De rechter sprak wel van laakbare feiten. (belga/adv)