Strafklacht tegen RTBF-presentator: "Sluit uw woning goed af, er zijn zigeuners in de buurt"

Radiopresentator Alain Simons. (Archiefbeeld)
photo_news Radiopresentator Alain Simons. (Archiefbeeld)
Het Nationaal Comité Woonwagenbewoners heeft bij het parket van Charleroi een strafklacht ingediend tegen Alain Simons, een radiopresentator bij de RTBF-zender Vivacité. De klacht komt er nadat de presentator zich beledigend had uitgelaten over zigeneurs, zo meldt een advocaat van de organisatie vrijdag.

De presentator van Vivacité Charleroi had op dinsdag 22 november zijn luisteraars gewezen op "de aanwezigheid van zigeuners in de streek van Loverval, Gerpinnes en Somzée". "Opgepast, sluit uw woning goed af. Als u waardevolle spullen in huis hebt, kijk uit", zo voegde hij daar nog aan toe.

Het Nationaal Comité Woonwagenbewoners stapt nu naar de rechter wegens het "aanzetten tot haat en discriminatie" via de gelijkstelling van woonwagenbewoners met dieven. Etienne Charpentier, de voorzitter van het comité, wil ook dat de RTBF aan Simons het verbod oplegt om nog langer radioprogramma's te presenteren.

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, heeft ook al een dossier geopend naar de uitlatingen van Simons.

De Franstalige omroep had de uitspraak eerder al veroordeeld en had de presentator ook voor een week geschorst. Bij zijn terugkeer op antenne donderdag, had Alain Simons nog zijn excuses aangeboden.