Straf met uitstel voor moslim die mannelijke dokter weigerde

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Ehssan Z. (39) uit Maaseik vrijdag veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel en 1.100 euro boete, een bevestiging van de straf in eerste aanleg. De beklaagde, die van Jordaanse origine is, had geweigerd zijn vrouw door een mannelijke anesthesist te laten verdoven.

De hoogzwangere echtgenote van Ehssan Z. moest op 23 augustus 2007 een spoedkeizersnede ondergaan in het Ziekenhuis Maas en Kempen, campus Bree. De anesthesist van wacht werd opgeroepen, maar Ehssan Z. wilde niet dat die zijn echtgenote verdoofde. Enkel vrouwen mochten haar aanraken.
 
De beklaagde stelde zich zeer agressief op en wilde zelfs het bed uit het operatiekwartier rijden. Het personeel probeerde op hem in te praten, maar de man bleef erbij: hij zag zijn kind nog liever sterven, dan dat een andere man zijn vrouw zou aanraken.
 
Steriele doeken

Na een telefoontje met een imam gaf Z. uiteindelijk toch zijn toelating, maar hij eiste wel dat zijn echtgenote volledig in steriele doeken werd gewikkeld, zodat enkel het stukje huid voor de injectie onbedekt bleef. Na de inspuiting moest de anesthesist het operatiekwartier meteen verlaten. De bevalling liep uiteindelijk goed af.
 
De beklaagde werd veroordeeld voor schuldig hulpverzuim en het verhinderen van een arts bij het uitoefenen van de geneeskunde. Hij moet de anesthesist en zijn beroepsvereniging een symbolische schadevergoeding van één euro betalen. (belga/dea)