Stormloop op worstenbrood en appelbollen in Antwerpen. Maar waar komt de traditie vandaan?

In Antwerpen legden ambtenaren eeuwen geleden de eed af op de eerste maandag na Driekoningen. De ceremonie ging gepaard met veel drank en vettig eten: een worstenbroodje.
VTM NIEUWS In Antwerpen legden ambtenaren eeuwen geleden de eed af op de eerste maandag na Driekoningen. De ceremonie ging gepaard met veel drank en vettig eten: een worstenbroodje.
Het is vandaag 'verloren maandag' en dan staan in Antwerpen appelbollen en worstenbrood op het menu. Maar waar komt die traditie vandaan?

De 'feestdag' vindt plaats op de eerste maandag na Driekoningen, en is al eeuwenoud. Er doen verschillende verhalen over de oorsprong de ronde, maar de meest waarschijnlijke wordt door stadsgids Tanguy Ottomer uit de doeken gedaan bij VTM NIEUWS. 

Antwerpse stadsambtenaren legden een aantal eeuwen geleden nog de eed af op de eerste maandag na Driekoningen. Een ceremonie die gepaard ging met een stevig drinkgelag. Omdat er niet meer gewerkt werd, werd die dag gauw 'verloren maandag' gedoopt. Het stadsbestuur bood ook iets te eten aan. "Iets dat vettig was én goed vulde." Een worstenbroodje, dus. 

Voor bakkers in Antwerpen is het vandaag allesbehalve een 'verloren maandag'. Integendeel, ze hebben het érg druk. Zo worden in The Bakery in Antwerpen vandaag in totaal liefst 1.400 appelbollen en worstenbroodjes gebakken.
16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom De Bondt

  Op het werk kregen we vandaag appelbollen en worstenbroden van het bedrijf aangeboden, njam njam !

 • Jan Wuyts

  het beste "goede" voornemen van het jaar : minstens één worstenbrood (met echte vettige worst en geen currydinges), ook nog na verloren maandag... tradities en goeie voornemens hand in hand in onze stille kempen, oh ja en een lekker pintje erbij (zonder auto) of 't is niet af.

 • Anne Geerts

  Aan mij werd vroeger verteld dat de arme mensen na de feestdagen de restjes verwerkten in het worstenbrood

 • Mohamed Kabbal

  Ik heb liever appelbol dan worstenbrood maar ja smaken verschillen.

 • johan vervoort

  Heb er vandaag enkele duizend door mijn handen zien gaan