Stonede chauffeurs rijden veiliger dan dronken bestuurders

Na het roken van wiet is er geen statistisch significante toename van het risico op een ongeval. Bij alcohol daarentegen neemt het gevaar exponentieel toe.
Kos Na het roken van wiet is er geen statistisch significante toename van het risico op een ongeval. Bij alcohol daarentegen neemt het gevaar exponentieel toe.
Zowel de wet als het gezond verstand zeggen dat je niet hoort te rijden wanneer je dronken of stoned bent. Maar een nieuwe studie nuanceert dit. Wie achter het stuur kruipt na het roken van een joint loopt minder risico op een ongeval dan wie heeft gedronken.

Meer nog: na het roken van wiet is er geen statistisch significante toename van het risico op een ongeval. Bij alcohol daarentegen neemt het gevaar exponentieel toe.

Geen toegenomen gevaar
Onderzoekers van de Britse dienst voor verkeersveiligheid bestudeerden het effect van legale en illegale drugs, waaronder ook pep- en kalmeermiddelen.

Ze stelden vast dat er voor marihuana geen toegenomen gevaar is. Voor alcohol neemt het risico op een ongeval vanaf een concentratie van 0,05 promille met factor 7 toe.

De studie besluit dat de meetbare hoeveelheid THC - de psychoactieve stof in cannabis - niet op dezelfde manier in verband staat met de mogelijkheid om te rijden dan bij alcohol het geval is.
 
Alcohol voorspelbaarder
"De meeste psychoactieve drugs zijn chemisch complexe molecules waarvan de opname, de werking en de afbraak door het lichaam moeilijk te voorspellen zijn. Bovendien werken die bij iedereen anders. Alcohol is in vergelijking voorspelbaarder".

Verscheidene Amerikaanse staten hebben wetten die definiëren welke mate van cannabis het rijden beïnvloedt. Zo is in Colorado 0,5 nanogram THC per milliliter bloed strafbaar.