Stomdronken man die klant in tankstation E40 doodreed krijgt 4 jaar cel en levenslang rijverbod

“Het slachtoffer is niet gestorven in het verkeer. Neen, hij werd gedood”, was het oordeel van de rechter.
jeffrey dujardin “Het slachtoffer is niet gestorven in het verkeer. Neen, hij werd gedood”, was het oordeel van de rechter.
Geert W., de man die in januari op de E40 in Drongen met zijn wagen inreed op de winkel van het Texaco-tankstation en daarbij een dodelijk slachtoffer maakte, is veroordeeld tot vier jaar cel en een levenslang rijverbod. Dat heeft de politierechtbank in Gent beslist. De 53-jarige man uit Oostende was zwaar onder invloed van alcohol. 

In het verleden werd de zakenman al vijfmaal veroordeeld voor de politierechtbank. In 2015 pleegde hij nog vluchtmisdrijf na een ongeval. Toen had hij 2,64 promille in zijn bloed. Opvallend is dat de zakenman ook nog correctioneel veroordeeld werd in een corruptiezaak, waar hij de NMBS voor miljoenen oplichtte in een zaak van valse schoonmaakfacturen.

Op 22 januari van dit jaar liep het fataal af. Na enkele cava's op het werk na een deal vergiste de Oostendenaar zich van pedaal. Hij trapte per ongeluk op het gaspedaal en reed de Texaco-shop in Drongen binnen, waar op dat moment Gerrit De Heus (67) een koffietje dronk met twee collega's. De Nederlander overleefde het niet. De twee andere mannen raakten zwaargewond.  De vijftiger kon lange tijd niet verhoord worden door zijn staat van dronkenschap, maar werd later door de onderzoeksrechter aangehouden voor het veroorzaken van een ongeval met dodelijke afloop en alcoholintoxicatie.

Gedood

W. riskeerde in totaal tien jaar cel. In zijn vonnis was rechter Chris De Rooy bijzonder scherp. “Het slachtoffer is niet gestorven in het verkeer. Hij werd gedood.” Volgens de rechtbank was er in formele zin geen sprake van kwaad opzet. “Maar de beklaagde besliste om zelf, na al die veroordelingen, toch met zo veel alcohol in het bloed in de wagen te kruipen. Hij had niet de intentie om anderen te doden, maar hij moest zich bewust geweest zijn dat hij door zijn gedrag een reële kans creëerde op een fatale afloop.”

"Ziek"

Daarom ook verwierp de rechtbank de vraag van de advocaten van W., die strenge voorwaarden wilden zonder gevangenisstraf. “Deze man is ziek, alcoholverslaafd. Een gevangenisstraf is geen passend middel om recidive te voorkomen in dit geval”, klonk de redenering van advocaat Walter Van Steenbrugge. De rechtbank volgde niet en sprak vier jaar effectieve gevangenisstraf uit, een boete van 4.000 euro en een levenslang rijverbod.

Niet aanwezig

W. zelf was niet aanwezig. “Om de sereniteit te bewaren in deze zware zaak”, volgens zijn advocaten. Hij zit nog steeds in voorhechtenis, en heeft nu de mogelijkheid om in beroep te gaan. De burgerlijke partijen werden al voor tienduizenden euro’s vergoed.
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier de coster

  vier jaar hotel , alé zal maar twee zitten max voor een mensenleven , doe da ne kerer in amerika en echt waar levenslang ook al ben je 18 jaar , neem daar ne keer een vb aan

 • luc andries

  probleem is dat iedereen die begint te drinken, dit in nuchtere toestand is, dus eigenlijk is het met voorbedachte rade ...

 • François Defosse

  Van mij had hij levenslang gekregen zonder mogelijkheid om vervroegd vrij te komen. Zelfs zonder rijbewijs stapt zo iemand in een wagen en veroorzaakt hij de volgende doden.

 • MARCEL CAERS

  Is dat voortaan de straf voor moord

 • karina vanderlinden

  Gevangenisstraf geen passend middel om recidive te voorkomen, mijnheer Walter Van Steenbrugge? Advokatengezever ! In de gevangenis kan hij rustig afkicken en in elke gevangenis zijn AA-vergaderingen en hij heeft tijd genoeg om naar die vergaderingen te gaan.