Stoken is het nieuwe roken: waarom mag je het niet meer?

Houtkachels onder vuur: uitstoot veroorzaakt kanker en longziekten

Thinkstock
De houtkachels in Vlaanderen moeten even uit, omdat ze te veel fijn stof de lucht in blazen. Ze vervuilen méér dan het verkeer. Zomaar even 43 procent van de totale uitstoot van de heel kleine fijn stofdeeltjes komt van houtverbranding. Het gezellig brandend houtvuur veroorzaakt - net zoals de sigaret - kanker. En toch zijn diezelfde houtkachels toonbeelden van hernieuwbare energie, want ze zijn productiever dan zonnepanelen en windmolens samen. Hoe kan dat allemaal?

Waarom moeten de kachels en haarden uit?

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) voerde twee jaar geleden het stookadvies in, een variatie op het smogalarm waarbij de maximumsnelheid op de snelwegen wordt beperkt tot 90 km per uur. Dat gebeurt als er te veel fijn stof in de lucht is.

Gisterenochtend bedroeg de gemiddelde concentratie 58 microgram/m3. De VMM raadt daarom aan om haarden en kachels, die dienen als bijverwarming, uit te laten. “Het advies geldt voor zeker 24 uur. De voorspellingen geven aan dat de concentraties morgen (donderdag, red.) ook overdag nog hoog blijven. Maar als de wind aanwakkert, kan de vervuiling verdunnen en kan het advies in de loop van de namiddag afgeblazen worden”, zegt Katrien Smet (VMM).

Gaat de politie op zoek naar overtreders?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen
188 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • quinten modaal

  Heel bizar, nu moet de burger weer betalen voor de vervuiling. Rij eens naar de haven van Gent en je zal verwonderd zijn als je voorbij Arcelor Mital rijdt. Daar gaat elke dag een veelvoud van schadelijke stoffen in de lucht dan van wat wij burgers uitstoten. Maar dat kan geen kwaad want die betalen zeker 1 euro belastingen!!! Weer worden we uitgemolken, wanneer gaat het eens ophouden?!?!?!

 • Johan Ongena

  Ik ruik het wel graag! Zoals een landbouwer zijn patatten groeze verbrande. Ik zet dan altijd alle ramen open en daarna snel toe en de blazer uit zodat het heel lang in de auto blijft hangen! En ik hou van gerookt vlees en van alles en nog wat.

 • Jozef Van Vaerenbergh

  Dit is het resultaat van het energiepact van onze regering. Kerncentrales (geen Co2 geen fijn stof) moeten dicht. Tienduizenden hout en pellet-kachels ter vervanging van elektrische verwarming. Dit energiepact verdubbeld de Co2 en fijn stofuitstoot. Maar dit wordt compleet genegeerd door deze regering. Gewoon misdadig !

 • Gerrit Mangé

  Bob, heeft groot gelijk, zagen en zeveren over auto's, steden auto vrij maken en dieselwagens zwaar belasten, maar de uitstoot van al die houtstokers dat noemt men groene energie.

 • Marc Driesmans

  dat kacheltje ginder en daar dat gaat het nu eens geweest zijn ,voor de rest alles dik in orde,toch slimme mensen die dat verzinnen.