Stiptheid treinen ook in mei boven 90 procent

Archiefbeeld.
PHOTO_NEWS Archiefbeeld.
De stiptheid van de treinen in België ligt al sinds begin dit jaar boven 90 procent. Ook in mei reed 90,2 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van maximaal 6 minuten. Door een staking lag het aantal afgeschafte treinen wel fors hoger dan in mei vorig jaar, zo blijkt vandaag uit het maandelijkse rapport van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel.

De stiptheid bedroeg in mei dus 90,2 procent, tegen 88,9 procent in dezelfde maand vorig jaar.

Er werden in mei wel 1.941 treinen afgeschaft (tegen 1.304 een jaar geleden), of bijna 2 procent van alle treinen. Het hoge cijfer heeft grotendeels te maken met een staking van de machinistenvakbond ASTB op 28 mei, waardoor bijna 1.100 treinen volledig afgeschaft moesten worden.

Van de grote verbindingen deed de IC-trein Oostende-Eupen het in mei het slechtst: met een stiptheid van 76,1 procent reed bijna een op de vier treinen er met minstens 6 minuten vertraging. Ook de stiptheid van de IC Doornik-Bergen (via Brussels Airport) en de IC Bergen-Luik lag lager dan 80 procent. Op de IC-lijnen Knokke/Blankenberge - Genk, Antwerpen-Centraal - Poperinge/Lille Flandres en Charleroi-Zuid - Antwerpen-Centraal daarentegen bedroeg de stiptheid meer dan 90 procent.