Stille moordenaar, en toch heeft helft van de Belgen met hoge bloeddruk geen diagnose

Beeld ter illustratie.
anp Beeld ter illustratie.
Cardiologen pleiten naar aanleiding van Wereldhypertensiedag nu vrijdag voor meer bewustwording van hoge bloeddruk en bloeddrukcontroles. In België zouden er 2,5 miljoen volwassenen met hypertensie zijn, maar de helft is nog niet gediagnosticeerd.

Te hoge bloeddruk is een "stille moordenaar", omdat er vaak geen symptomen optreden. Maar niet-gediagnosticeerde en ongecontroleerde bloeddruk kan uiteindelijk leiden tot ernstige hart- en vaatziektes. Het is de hoofdoorzaak van zes op de tien beroertes en de helft van de coronaire hartziektes. Jaarlijks zouden er in ons land 15.000 sterfgevallen veroorzaakt zijn door hypertensie.

De enige manier om de aandoening op te sporen, is een bloeddrukcontrole. De International Society of Hypertension (ISH), het Belgisch Hypertensie Comité, de Belgische Cardiologische Liga en farmabedrijf Servier International lanceren daarom deze maand een bewustmakingscampagne onder de noemer '#waaromdaarom', zo melden ze vandaag via een persbericht.

Niemand gevrijwaard

Volgens de organisatoren is er immers een vorm van "inertie" die gestopt moet worden. Zowel de patiënt als de arts, apotheker, kinesist, verpleegkundige, ... heeft hierbij een verantwoordelijkheid, klinkt het. En de screening zou bijvoorbeeld kunnen verbeteren door ook andere medische en paramedische spelers bloeddrukmetingen te laten uitvoeren.

Voorts wijzen ze erop dat hypertensie iedereen kan treffen, dus ook jongeren en jongvolwassenen. "Niemand is gevrijwaard, en de huidige levensstijl maakt de kans op hoge bloeddruk hoger: roken, stress, obesitas, fast food ..." Bijvoorbeeld bewegen en gezond eten zijn ook van belang.

Meer informatie is te vinden via www.bloeddruk.be.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Georges Vande Velde

    In plaats van al die regeltjes ons door de overheid opgelegd , zou men ieder huisgezin moeten verplichten ( zoals men u verplicht te gaan kiezen) een bloeddrukmeter in huis te hebben, zodat een doktersbezoek daarvoor niet nodig is!

  • Henri Dederen

    Heb vandaag al 16 apothekers gebeld om de voorgeschreven medicatie tegen hoge bloeddruk, voor mijn echtgenote, te vinden. Zij zal tot 1 september geduld moeten hebben voordat dit geneesmiddel weer voorradig zal zijn! Met dank aan Maggie de Block voor haar nieuwe (besparings)maatregelen om zogezegd de patient minder te laten betalen...

  • Daniel Collier

    Ja en een meet kastje voor zelf op te meten kost niet zo veel,zelf controle kan al veel helpen.