Stijgend aantal pv's voor alcoholverkoop aan minderjarigen

Archiefbeeld.
THINKSTOCK Archiefbeeld.
De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid heeft in 2014 249 pv's uitgeschreven wegens verkoop van alcohol aan minderjarigen. Dat zijn er meer dan in 2011 (99 pv's), 2012 (205 pv's), 2013 (215 pv's). Het aandeel inbreuken op het totale aantal controles blijkt evenwel al enkele jaren stabiel rond de 10 procent schommelen. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Volksgezondheid Maggie De Block op een schriftelijke vraag van Els Van Hoof (CD&V).

De meeste inbreuken worden volgens de controledienst vastgesteld tijdens jongerenfuiven (29 procent), gevolgd door drankautomaten (16 procent), festivals en evenementen (15 procent), nachtwinkels (12 procent) en horeca (5 procent). In haar commentaar wijst De Block er onder meer op dat nog teveel automaten geen identiteitskaartlezer hebben. "Als er wel één aanwezig is, wordt die soms uitgeschakeld". Het barpersoneel op festivals en evenementen betreft vaak tijdelijke medewerkers die niet altijd op de hoogte zijn van de wetgeving of geen prioriteit maken van het controleren van de leeftijd.

Vooral in Vlaanderen
Els Van Hoof noemt de toename van het aantal pv's "een zorgwekkende stijging". Met 195 van de 249 pv's in 2014 blijkt het probleem zich overigens vooral in Vlaanderen te stellen. Van Hoof eist dat drankautomaten die naast bier ook alcoholpops verkopen uitgerust moeten zijn met een werkende identiteitskaartlezer. Organisatoren van fuiven, festivals en evenementen moeten bovendien van de leeftijdscontrole een prioriteit maken. "Ook van de nachtwinkeluitbaters verwacht ik verantwoordelijkheidszin. De pakkans moet nog groter en de rotte appels moeten eruit", aldus het Kamerlid.