Stijgend aantal postbodes slachtoffer van verbale of fysieke agressie

photo_news
In 2017 waren 193 postbodes in ons land slachtoffer van verbale of fysieke agressie. Dat zijn er duidelijk meer dan in 2015 en 2016, toen er achtereenvolgens 137 en 135 feiten werden geregistreerd. In 2014 werden 184 gevallen van agressie geteld.

Dat blijkt uit het antwoord van minister Alexander De Croo, bevoegd voor Post, op een schriftelijke vraag van Gautier Calomne (MR).

In 2017 werden 89 feiten geregistreerd in Wallonië, 81 in Vlaanderen en 23 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Opmerkelijk is wel de sterke stijging van het aantal feiten in Vlaanderen, van 38 in 2015 tot 81 in 2017. 

Het aantal dagen arbeidsongeschiktheid als gevolg van agressie steeg in de periode van 2014 tot en met 2016 van 532 tot 1.956. In de eerste drie kwartalen van 2017 waren postbodes hierdoor in totaal 1.147 dagen arbeidsongeschikt. In 2016 werden voor deze feiten 71 klachten ingediend bij de politie. Dit cijfer is voor de andere jaren niet beschikbaar. 

Photonews15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • DIRK VAN BRUSSEL

  Aan diegenen die graag hun ego willen doen gelden tegenover de postbode : ga uw post dan maar zelf afhalen in de post. Vroeger werd de postbode iets aangeboden als hij post bracht. Nu is er agressie, en niet alleen t.o.v. Postbodes, ook ambulanciers, brandweer krijgen te maken met agressie. We krijgen hoe langer hoe meer te maken met een arrogante zelfgenoegzame samenleving waar iedereen vindt dat hij “het recht heeft”. Maar o wee als men hem zou aanvallen.

 • Frans Peeters

  Hoe zou dat toch komen? Agressie bij de postbode, trein, bus, verpleging, dokters, brandweer, gevangenis en ga maar door. Is onze maatschappij misschien veranderd?

 • brigitte van de velde

  Ik had mijn kandidatuur ingediend. Mijn stage periode zat erop, na twee maand, 's avonds na mijn werk de post uit onze bus in de juiste bussen gaan steken. Ik heb nooit een uitnodiging gekregen op mijn sollicitatie. Dus hebben ze volk genoeg. Ondertussen steek ik nog steeds de brieven uit mijn bus in de juiste bus. Zucht

 • joannes Roderigas

  aan wie ligt dat denk je? de post is zo veranderd dat men niet meer weet of ze nog werkt, postbodes aan 7 euro per uur wie wil dit nog doen en dan komt er elke dag iemand anders, en nu een nieuwe postbus plaatsen om pakjes waar dan alle postbodes de code van zullen kennen is veel van het goede teveel. iedereen kan dus in mijn postbus.

 • Erwin De Meyer

  Een knelpunt beroep !