Stijgend aantal inbreuken op rookverbod in horecazaken in 2018

Thinkstock

De Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid heeft in 2018 bij 14 procent van de 4.176 controles in drankgelegenheden een inbreuk vastgesteld op het rookverbod. Het percentage inbreuken ligt hoger dan de 13 procent bij de 5.427 en 6.121 controles die in 2016 en 2017 werden uitgevoerd. Dat blijkt uit het antwoord van minister Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, op een schriftelijke vraag van Els Van Hoof (CD&V).

De meeste inbreuken in 2018 werden vastgesteld bij controles in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (34 procent), gevolgd door Vlaanderen (12 procent) en Wallonië (10 procent). Opmerkelijk is dat het percentage inbreuken in Brussel steeg van 23 procent in 2016 tot 34 procent in 2018. Ook in Wallonië was er in de vermelde periode een stijging van 8 tot 10 procent, terwijl het in Vlaanderen afnam van 14 tot 12 procent.

In 2018 werden in totaal 502 pv's opgemaakt voor overtreding van het rookverbod in drankgelegenheden, waarvan 263 in Vlaanderen, 153 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 86 in Wallonië. De juridische dienst van de FOD Volksgezondheid legde in 2018 in totaal 1.414 administratieve boetes op (met inbegrip van de rokers zelfs) voor een totaal bedrag van 638.297 euro.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tomé Martinho

  Ter bescherming van onze leefomgeving dient deze achterlijke verslaving met zijn vuile lucht, weggegooide peuken en bestrijdingsmiddelen i.v.m. de teelt niet enkel uit de kroeg geweerd te worden. Overal verboden! Vlamingen roken niet!

 • Frank Van den Bulck

  Heb van in ''t begin gezegd : laat de uitbaters beslissen. Roken of niet roken, het is tenslotte hun eigen zaak. Maar ja, dan kunnen ze geen boetes uitschrijven om hun riante weddes aan te vullen !

 • Yvan Lissens

  philippe dusablon: Die zijn allang omver gevallen van de absurde prijzen die men in de horeca rekent voor een drankje. Blijkbaar zijn rokers daar niet zo van op de hoogte, ze zijn het toch al gewoon om veel geld uit te geven om hun verslaving te handhaven.

 • philippe dusablon

  waar zijn nu al die niet rokers die eindelijk zogezegd terug op café konden gaan door het rookverbod? Geen één, dus niet rokers zijn verhaaltjes vertellers en azijnpissers.

 • Gerard ceulemans

  Op terras kan je niet zitten. Voor behouden aan de rokers. In de zomer binnen en in de winter buiten.