Stewards en touwen ingezet om wandelaars uit bloemen van Hallerbos te houden

Boswachter verwacht grote massa tijdens paasweekend

Toeristen wijken van het wandelpad af om mooie foto’s te maken. Maar op die manier vertrappelen ze de hyacinten.
Jan Aelberts Toeristen wijken van het wandelpad af om mooie foto’s te maken. Maar op die manier vertrappelen ze de hyacinten.
Het Hallerbos, een bos- en wandelgebied in Halle, staat weer in bloei. Dat betekent dat het bos met een paars tapijt van wilde hyacinten bedekt wordt. De bloemetjes zijn heel mooi, maar ook bijzonder fragiel. Daarom waarschuwen stewards de wandelaars om op het pad te blijven.

Het Hallerbos is inmiddels uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Afgelopen weekend zakten vele duizenden mensen af naar het bos om het immense paars tapijt te bewonderen. Vorig jaar lokte de bloemenpracht tot 100.000 nieuwsgierigen. 

Dat heeft gevolgen, zeker wanneer de toeristen van het pad afwijken om de bloemetjes te fotograferen of van dichterbij te bekijken.

Touwen en stewards

“Op plaatsen waar er gestapt wordt op bloemen of er geplukt worden, komen er later geen nieuwe te voorschijn”, zegt boswachter Pierre Kestemont. De opziener zegt zijn hart vast te houden voor komend paasweekend, als de grote massa verwacht wordt. 

Om de bezoekers op de boswegen te houden, spanden vrijwilligers van het Agentschap Natuur en Bos liefst 14 kilometer touw langs de paden. Diezelfde vrijwilligers gaan daarnaast als stewards aan de slag. Ze vragen bezoekers vriendelijk om op het pad te wandelen zodat ze de bloemetjes niet kunnen vertrappelen. Muzikant en dj Regi lanceerde vorige week op Instagram een waarschuwingsfilmpje.

Op plaatsen waar er gestapt wordt op bloemen of er geplukt worden, komen er later geen nieuwe te voorschijn

Boswachter Pierre Kestemont

Zonnige week

Ondanks de oproepen aan bezoekers om op de paden te blijven en niet op de bloemen te lopen, werden er ook dit weekend weer een aantal bezoekers betrapt die zich hieraan schuldig maakten.

Volgens Kestemont is de volledige hyacintenpracht pas vanaf begin volgende week te aanschouwen. “Door de koude temperaturen zijn nog niet alle bloemen in bloei gekomen. Met de warme temperaturen en de zon, die vanaf donderdag voorspeld wordt, verwacht ik vanaf het weekend een volledig bloementapijt op de vlakke stukken van het bos. Voor de valleien zal het wellicht nog wachten zijn tot begin volgende week.”

Bekijk ook: 

De eerste boshyacinten bloeien in het Hallerbos in Halle.
Mozkito De eerste boshyacinten bloeien in het Hallerbos in Halle.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • George Verbeek

  Reggie wist het niet, tja als je niet vanzelf snapt dat door een bloemenveld wandelen niet goed is voor de bloemen, dan ben je niet van de slimste, en heb je geen enkele voeling met de natuur.

 • Frans Peeters

  Elders worden bomen met de massa gekapt in beschermt bos en hier mag geen bloemje gekneusd worden, regels voor iedereen overheid

 • erwin de laet

  Er wordt steeds heen en weer gepraat ... het is gewoon dat de mensen hun attitude moeten veranderen en respect tonen . En zo is dat in alles zo.

 • Tina Colpaert

  Gasboetes geven maar het geld daarvan wel gebruiken voor het bos en waarom moeten mensen altijd alles om zeep helpen zelfs zonder borden zou ik die bloemenpracht niet gaan plattrappen!

 • guido vermeyen

  Inderdaad respect is alom verdwenen, helaas is het zo geworden...