Steven Vandeput: "Budget leger moet omhoog"

"Willen we een operationeel leger of niet?"

BELGA
Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) trekt opnieuw aan de alarmbel in De Zondag: "Als het leger een volwaardige rol moet blijven spelen, dan moet het budget weer omhoog."

De minister van Defensie werkt aan een strategisch toekomstplan voor het leger. Rond Pasen licht hij de regering daarover in met een eerste nota. Zoals met alle voorgaande strategische toekomstplannen, lijkt het moeilijk om een haalbare visie uit te werken voor het leger. 

Onvoldoende
"Het strategisch plan zal vertrekken vanuit een wit blad", zegt Vandeput in 'De Zondag'. "Maar ik kan nu al met zekerheid zeggen dat een budget van 2,1 miljard euro onvoldoende zal zijn voor de noodzakelijke investeringen." Inhoudelijk wil hij nog niets kwijt over zijn toekomstplan, maar de Limburger benadrukt dat het geen besparingsnota zal worden.

"Uit NAVO stappen"
Op lange termijn is het niet haalbaar om het leger operationeel te houden met het huidige budget. "Tenzij men ervoor kiest om uit de NAVO te stappen. Of om niet meer deel te nemen aan buitenlandse operaties." Volgens Vandeput moeten we ons die vragen stellen. "Willen we een operationeel leger of niet?" Maar de Defensieminister beseft ook dat een verhoging van het budget niet voor de eerste jaren is.

Ik ben er geen voorstander van dagelijks militairen op straat op te stellen

Steven Vandeput
PHOTO_NEWS

Kaki op straat
Hoewel heel wat militairen blij zijn om de politie bij te staan tijdens de terreurdreiging is Vandeput geen fan van soldaten in het straatbeeld. "Ik ben er geen voorstander van dagelijks militairen op straat op te stellen."

Hij vindt het wel belangrijk dat België zijn rol opneemt als betrouwbare internationale partner in Irak. "Als we in eigen land terrorismebestrijding zien als een prioriteit, dan mogen we onze ogen niet sluiten voor wat er daar gebeurt." In juli komen de F-16's normaal terug naar België wegens geldgebrek. Maar Vandeput laat wel verstaan dat indien de coalitie vraagt om langer te blijven, hij dat zal voorleggen aan de regering.

Als we in eigen land terrorismebestrijding zien als prioriteit, dan mogen we onze ogen niet sluiten voor wat er daar gebeurt

Steven Vandeput
EPA