Exclusief voor abonnees

Steven Van Gucht: “Wellicht het einde van eerste golf, maar virus heeft nog enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden”

Viroloog Steven Van Gucht: "Voor het voorjaar en de zomer hebben we de zaak onder controle, maar ik hoop dat we geen tweede golf krijgen in het najaar, want het virus heeft nog een grote speeltuin die open is."
VTM Viroloog Steven Van Gucht: "Voor het voorjaar en de zomer hebben we de zaak onder controle, maar ik hoop dat we geen tweede golf krijgen in het najaar, want het virus heeft nog een grote speeltuin die open is."
In de 24 voorbije uren zijn slechts 198 nieuwe coronagevallen gerapporteerd, waarmee we voor de tweede keer onder de grens van de 200 besmettingen duiken. Betekent dit het einde van de epidemie in ons land? “Dit is wellicht het einde van de eerste golf, maar vergeet niet dat slechts 6 procent van de bevolking is blootgesteld aan het virus. Het virus heeft nog een enorm grote speeltuin waar het lelijk kan huishouden: 94 procent van de bevolking kan potentieel nog besmet worden”, waarschuwt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De aantallen van besmettingen, ziekenhuisopnames, opnames op intensieve zorg en overlijdens dalen. In ons land zijn nu 57.455 gerapporteerde besmettingen, in totaal liggen nu 1.302 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, op intensieve liggen 249 patiënten. Het aantal opnames daalt met 3 tot 4 procent per dag, op intensieve zorg bedraagt de daling 5 procent per dag. In totaal telt ons land 9.334 sterfgevallen, de voorbije 24 uur kwamen er 23 doden bij.

Vooral het lage aantal besmettingen springt in het oog. Er worden immers toch steeds meer mensen getest en sinds twee weken zijn de maatregelen inzake sociale contacten ook versoepeld. Toch resulteert dat niet in een stijging van het aantal besmettingen. 
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Stolk

  Dat medisch gedoe in de pers moet stoppen. Zij moeten nu hun subsidies waarmaken. In turbo tijd een vaccin maken. Bevolking wil snel uit deze situatie. Dagelijks die cijfers neen. Heeft geen boodschap. Wereldwijd eist bevolking snel de oplossing. Die druk heeft het medische met de bevolkings subsidies. Medisch breng het vaccin en blijf weg met cijfers via media. Die beter met je tijd. Gaat niet over zorgsector maar over pharma nu. Ontwikkel de redding.

 • Christiane Wynants

  Dus zijn er nog 10 miljoen en 900.00 mensen die het nog kunnen krijgen

 • Peter Nols

  Dus hou de horeca dicht en verplicht mondmaskers in winkels en openbare gebouwen.

 • Elke Celis

  En diezelfde avond deed men de speeltuinen open. Ge zou lachen als de situatie niet zo triestig was. Waarom wordt er geen 2 weken gewacht om te kijken wat de impact is?! Was dat nu niet de afgesproken strategie?? Totaal geen overzicht meer wanneer de volgende golf de kop opsteekt. Maar wat dat soort controle van bevolking en wetenschap aan macht heeft blootgelegd, dát wordt nog wel duidelijk. Dit is meer en meer een politieke oorlog, beslecht op de kap van de volksgezondheid en de economie!

 • Carlo Aerts

  Klinkt allemaal goed uiteraard. Wordt het dan ook niet stillaan tijd dat campings, zeker wat betreft vaste seizoenplaatsen (van maart tot november wanneer de caravan weer op winterstalling gaat) terug open kunnen gaan, zij het dan onder strikte voorwaarden wat betreft hygiëne en sd. Als er ergens vooral in openlucht geleefd wordt, is het daar wel!